Medcelinske balistične rakete lahko nosijo tudi jedrsko konico na drug konec planeta. Foto: EPA
Medcelinske balistične rakete lahko nosijo tudi jedrsko konico na drug konec planeta. Foto: EPA

Vlada v Tokiu je sprva sporočila, da je raketa preletela Japonsko, a je nato obrambni minister Jasukazu Hamada dejal, da so izgubili sled za raketo že nad Japonskim morjem, ki ločuje Severno Korejo in Japonsko.

Po besedah upokojenega japonskega viceadmirala Jodžija Kode izguba radarske sledi za raketo kaže, da je ta imela težavo in razpadla v zraku. Tudi južnokorejski predstavniki menijo, da je raketa prenehala delovati na poti.

Po današnji izstrelitvi so prebivalce japonskih prefektur Mijagi, Jamagata in Niigata pozvali, naj poiščejo zaklonišče.

Severna Koreja je glede na predstavnike Južne Koreje in ZDA letos večkrat neuspešno testirala medcelinske balistične rakete. ZDA so potrdile in obsodile današnjo izstrelitev. "Ta izstrelitev je jasna kršitev večkratnih resolucij Varnostnega sveta ZN-a," je dejal tiskovni predstavnik ameriškega zunanjega ministrstva Ned Price.

Za severnokorejske izstrelitve raket je japonski premier Fumio Kišida dejal, da so "ogorčenja vredne in jih nikakor ne moremo odpustiti".

Poleg medcelinske balistične rakete je Pjongjang izstrelil tudi najmanj dve balistični raketi kratkega dometa. Zadnje izstrelitve so se zgodile dan po tem, ko je Severna Koreja izstrelila najmanj 23 raket, največ v enem dnevu. Ena od njih je prvič padla manj kot 60 kilometrov od južnokorejske obale.

Pjongjang je dejal, da so rakete izstrelili kot odziv na vojaške vaje Južne Koreje in ZDA, ki potekajo ta teden.