Foto: Reuters
Foto: Reuters

Seul je sporočil, da je bila severnokorejska izstrelitev "nesprejemljiv" vdor v južnokorejsko ozemlje. Južnokorejske rakete so pristale približno 60 kilometrov onkraj meje.

Južna Koreja je sporočila, da je Severna Koreja v sredo izstrelila najmanj 10 raket, ki naj bi bile odziv na skupne vojaške vaje ZDA in Južne Koreje, ki potekajo ta teden. Ena raketa je prečkala severno razmejitveno črto, ki je de facto meja na morju.

Raketa, ki je pristala v morju 57 kilometrov vzhodno od Sokča in 167 kilometrov severozahodno od otoka Uleung, je na otoku sprožila sirene. Prebivalcem so sporočili, naj se umaknejo v podzemna zaklonišča.

Tako južnokorejske kot japonske oblasti so takoj obsodile ravnanje Severne Koreje.

Južnokorejski predsednik Yoon Suk-yeol je pristanek rakete približno 60 kilometrov vzhodno od obale označil za "dejansko ozemeljsko invazijo" in napovedal "hiter in odločen odziv". A države imajo pravico ozemeljske vode razglasiti le na območju do 22 kilometrov od obale, poroča BBC.

Približno tri ure pozneje je Južna Koreja z letal izstrelila tri rakete zrak–zemlja. Pjongjang se na to potezo sprva ni odzval, pozneje pa so iz Seula sporočili, da je Severna Koreja iz dveh lokacij izstrelila še štiri dodatne rakete. Po oceni južnokorejske vojske naj bi šlo za balistične rakete kratkega dosega.

ZDA obsodile Pjongjang

ZDA obsojajo Severno Korejo zaradi današnje izstrelitve raket in nepremišljene nevarne odločitve, da izstreli raketo blizu južnokorejskih voda, je dejal John Kirby, tiskovni predstavnik Sveta za nacionalno varnost Bele hiše.

Kirby je še povedal, da današnja izstrelitev raket ni predstavljala "neposredne grožnje" ZDA ali ameriškemu osebju v regiji, da pa izpostavlja potrebo po zagotovitvi ustrezne vojaške pripravljenosti v regiji in njeni okolici.

Ameriški uradniki sicer že več mesecev trdijo, da je Pjongjang po petletnem premoru pripravljen izvesti svoj prvi preizkus jedrskega orožja. Napetosti na polotoku letos naraščajo, saj je Severna Koreja izstrelila že več kot 50 raket, tudi balistično raketo, ki je prečkala Japonsko.

Kirby je dodal, da ZDA še naprej puščajo odprta vrata za pogovore o denuklearizaciji Korejskega polotoka, vendar se Pjongjang ne odziva, Peking pa ne pomaga.

Pjongjang je še obtožil, da "prikrito pomaga Rusiji v vojni proti Ukrajini". Pri tem je izpostavil "veliko število" izstrelkov, ki jih pošilja Severna Koreja, "da bi bilo videti, kot da jih pošilja na Bližnji vzhod ali v Afriko". Dodal je, da preiskujejo, ali je Rusija prejela severnokorejsko vojaško pomoč, čeprav ne verjamejo, da bo oprema, ki jo je ali jo bo prejela, na oprijemljiv način spremenila razmere na bojišču v Ukrajini.

Pjongjang je v torek zagrozil, naj Južna Koreja, ZDA in Japonska prenehajo skupne vojaške vaje, sicer da bo sprejel dodatne "močne ukrepe".

Severna Koreja izstrelila več kot 10 raket