Severnokorejski voditelj Kim Džong Un je prejšnji mesec državo razglasil za nepovratno jedrsko silo. Foto: Reuters
Severnokorejski voditelj Kim Džong Un je prejšnji mesec državo razglasil za nepovratno jedrsko silo. Foto: Reuters

Generalštab južnokorejske vojske je sporočil, da je zaznal dve balistični izstrelitvi z območja Tongčon na vzhodni obali Severne Koreje, poroča francoska tiskovna agencija AFP. "Naša vojska je okrepila spremljanje in nadzor ter ohranja polno pripravljenost v tesnem sodelovanju z ZDA," so sporočili.

Izstrelišče Tongčon se nahaja približno 60 kilometrov od meje z Južno Korejo. Uporabljeno izstrelišče je najbližje meji med državama v letošnjih poskusih Severne Koreje, poroča Al Džazira.

Balistični raketi sta bili izstreljeni ob 11.59 in 12.18 po lokalnem času (23.59 in 00.18 po srednjeevropskem času). Preleteli sta približno 230 km razdalje na največji nadmorski višini 24 km, preden sta padli v morje.

Do nove izstrelitve prihaja štiri dni po tem, ko sta si vojski sosednjih držav na zahodni obali Korejskega polotoka izmenjali opozorilne strele, poroča Reuters.

Južna Koreja in ZDA začenjata z letalskimi vajami

Južna Koreja in ZDA sta ob tem prav danes zaključili z 12-dnevnimi pomorskimi vojaškimi vajami. V ponedeljek začneta s skupnimi letalskimi vajami, v katerih bo sodelovalo 240 ameriških in južnokorejskih bojnih letal. Pjongjang ostro nasprotuje skupnim vojaškim vajam, ki jih razume kot vaje za invazijo.

Ob nizu poskusnih izstrelitev v zadnjih mesecih uradniki v Washingtonu in Seulu že več mesecev sicer opozarjajo, da je Pjongjang pripravljen izvesti nov jedrski poskus, prvega po letu 2017. Severna Koreja je med letoma 2006 in 2017 izvedla šest jedrskih poskusov.

Grossi svari pred jedrskim poskusom Pjongjanga

Na to je v četrtek opozoril tudi generalni direktor Mednarodne agencije za jedrsko orožje (IAEA) Rafael Grossi. "Upamo, da se to ne bo zgodilo, a žal vse kaže v ravno nasprotno smer," je dejal Grossi in dodal, da bi bil nov tovrsten poskus dodatna potrditev, da jedrski program v Severni Koreji poteka s polno paro.

Napetosti na polotoku so trenutno najvišje v zadnjih nekaj letih. Pjongjang je prejšnji mesec spremenil svojo zakonodajo o jedrskem orožju, severnokorejski voditelj Kim Džong Un pa je državo razglasil za "nepovratno jedrsko silo", s čimer je odpravil možnost jedrskih pogajanj z mednarodno skupnostjo.