Foto: Reuters
Foto: Reuters

"Preventivni ukrepi in nadzor vstopajo v novo fazo," je poudaril Ši Džinping. "Vsi odločno delajo in luč upanja je tik pred nami," je dejal v televizijskem govoru ob novem letu.

Število okužb z novim koronavirusom na Kitajskem skokovito narašča, odkar so v državi odpravili politiko ničelne tolerance do covida-19. Samo v prvih treh tednih decembra se je po neuradnih ocenah okužilo 248 milijonov Kitajcev.

Vse več držav zato uvaja obvezno testiranje ali druge pogoje za potnike, ki prihajajo iz Kitajske, med njimi Italija, Španija in ZDA. Seznamu držav, ki uvajajo obvezno testiranje za prihode s Kitajske, Hongkonga in Macaa se je v soboto pridružila tudi Kanada. Avstralija bo negativen test za potnike s Kitajske zahtevala od 5. januarja dalje.

V Maroku pa so se odločili za prepoved prihoda potnikov s Kitajske, ne glede na njihovo državljanstvo. Kot so sporočili v soboto, želijo s tem preprečiti širjenje bolezni.

Evropski center za preprečevanje in nadzor bolezni (ECDC) je v četrtek sporočil, da obvezno testiranje potnikov iz Kitajske ni upravičeno, saj ne verjamejo, da bo porast primerov na Kitajskem vplival na epidemiološke razmere v EU-ju "glede na večjo odpornost prebivalcev EU-ja in predhodno pojavljanje različic, ki trenutno krožijo na Kitajskem".