Foto: EPA
Foto: EPA

ECDC meni, da takšen ukrep za celotno Evropsko unijo ni potreben, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Iz ECDC-ja so sporočili, da trenutno ne verjamejo, da bo porast primerov na Kitajskem vplival na epidemiološke razmere v EU-ju "glede na večjo odpornost prebivalcev EU-ja ter predhodno pojavljanje različic, ki trenutno krožijo na Kitajskem". Zato menijo, da "pregledi in potovalni ukrepi za potnike s Kitajske niso upravičeni".

Potencialno število uvoženih okužb je bilo namreč precej majhno v primerjavi s številom okužb, ki že dnevno krožijo v državah članicah in jih zdravstveni sistemi trenutno lahko obvladujejo, so dodali.

Evropska komisija je danes sklicala tudi sestanek odbora EU-ja za zdravstveno varnost, da bi govorili o morebitnih ukrepih. V komisiji so ob tem izpostavili, da je glede na razmere na Kitajskem ključnega pomena, da EU deluje enotno in usklajeno glede morebitnih ukrepov na področju javnega zdravja.

ZDA in več drugih držav, tudi Italija, je medtem že uvedlo obvezno testiranje potnikov, ki prihajajo iz Kitajske, potem ko je po odpravi politike ničelne tolerance do covida-19 na Kitajskem skokovito naraslo število okužb. Negativen izvid testa na okužbo bo za potnike s Kitajske od nedelje obvezen tudi za vstop v Indijo.

Kitajska pa je ta teden napovedala, da bo odpravila obvezno karanteno ob prihodu, zato veliko Kitajcev načrtuje potovanje v tujino.

Kitajska bo svojim državljanom znova dovolila potovanja v tujino. Foto: Reuters
Kitajska bo svojim državljanom znova dovolila potovanja v tujino. Foto: Reuters

V ZDA spet obvezen negativen izvid testa na covid-19

ZDA od 5. januarja tako znova uvajajo obvezne negativne izvide testov na covid-19 za vse potnike iz Kitajske, starejše od dveh let, vključno z ameriškimi državljani.

S tem ukrepom so se ZDA pridružile nizu držav, ki so zaradi naraščanja okužb z novimi različicami novega koronavirusa na Kitajskem uvedle podobne zahteve.

Število novih okužb je na Kitajskem naraslo po odpravi strogih preventivnih ukrepov zaradi protestov. Ameriški Center za nadzor nad nalezljivimi boleznimi (CDC) je pojasnil, da so se za ukrep odločili zaradi rasti števila okužb ter pomanjkanja ustreznih in preglednih informacij iz Kitajske.

Nekateri zdravstveni strokovnjaki v ZDA menijo, da gre za stopnjevanje pritiska na Kitajsko, da deli več informacij s svetom. Nekateri znanstveniki pa so zaskrbljeni, da bi lahko novi val covida-19 na Kitajskem vseboval nove različice koronavirusa, odporne proti cepivom, ki so v uporabi.

CDC je zato napovedal tudi razširitev programa zgodnjega opozarjanja, v okviru katerega na izbranih letališčih testirajo prostovoljce na nove in redke različice novega koronavirusa. Ta program se bo razširil na letališči v Seattlu in Los Angelesu.

Testiranje pred potovanjem

V skladu z novimi pravili ZDA bodo morali potniki iz Kitajske, Hongkonga in Macaa v ZDA opraviti test najpozneje dva dni pred potovanjem in pred vkrcanjem na let predložiti negativen izvid testa.

Testiranje velja za osebe, ki potujejo naravnost iz Kitajske ali preko tretje države. Kdor je pozitiven na test več kot deset dni pred poletom, lahko namesto negativnega rezultata testa predloži dokumentacijo, ki dokazuje, da je prebolel covid-19.

Letalske družbe bodo morale potrditi negativne izvide testov pred vkrcanjem potnikov na letalo.

Podobne ukrepe so pred ZDA sprejele nekatere druge države, med njimi Indija, Italija, Južna Koreja in Tajvan. Japonska bo od potnikov iz Kitajske zahtevala negativen izvid testa, Malezija pa je napovedala nove ukrepe za sledenje in nadzor.

Lunarno novo leto, ki se začne 22. januarja, je običajno najbolj živahna potovalna sezona na Kitajskem, zato je Kitajska v torek napovedala, da bo prvič po začetku pandemije covida-19 leta 2020 ponovno začela izdajati potne liste za turizem.

Ameriška vlada je zahteve po negativnih izvidih testov za tuje potnike v ZDA odpravila junija.

Italija začela s testiranjem potnikov s Kitajske

Italija je danes kot prva evropska država začela s testiranjem letalskih potnikov s Kitajske. Premierka Giorgia Meloni je ob tem pozvala k sprejemu podobnih ukrepov na ravni EU-ja. Kot je dejala, je stanje trenutno pod nadzorom, a dodala, da so testiranja in maske še vedno koristni.

Zdravstvene oblasti na Apeninskem polotoku opozarjajo na nevarnost pojavov novih različic koronavirusa, potem ko je Peking opustil ničelno toleranco do covida in odprl meje.

Prve pozitivne primere okužb z novim koronavirusom so zabeležili pri dveh potnikih na milanskem letališču Malpensa, s testiranjem pa so pričeli tudi na rimskem letališču Fiumicino. Po besedah Meloni pa so pri vseh 15 pozitivnih testih doslej ugotovili prisotnost različice omikron, ki že dolgo prevladuje v Evropi.

Namestnik ministra za promet Galeazzo Bignami je tudi pozval ostale evropske države, naj sledijo vzoru Italije, da bi se izognili "napakam iz preteklosti".

Italija je bila v začetku leta 2020 ena najbolj prizadetih držav ob izbruhu pandemije, ki se je iz kitajskega mesta Vuhan razširila po celotnem svetu.

Države sprejemajo ukrepe za potnike s Kitajske