Sedemčlanski Stalni komite 25-članskega Politbiroja. Foto: EPA
Sedemčlanski Stalni komite 25-članskega Politbiroja. Foto: EPA

Od sestave sedemčlanskega organa, ki ga vodi Ši, bo odvisen razvoj države v naslednjih petih letih. Člani Stalnega komiteja so poleg Šija 63-letni Li Čjang, ki je novi premier in naj bi bil povsem odvisen od Šija, 65-letni Žao Ledži, 67-letni Vang Huning, 66-letni Kai Či, 60-letni Ding Šuešjang in 66-letni Li Ši. Kot poroča BBC, si je Ši zagotovil zvest kader tesnih sodelavcev. Nihče od njih naj ne bi imel niti najmanj drugačnih pogledov kot on.

BBC poroča, da je imenovanje Li Čjanga na mesto premierja, zadolženega za upravljanje z gospodarstvom, znak, da je Šiju glavna prioriteta lojalnost, ne pa sposobnost sodelavcev.

Li Čjang je bil namreč odgovoren za zaprtje Šanghaja, kjer je začelo primanjkovati hrane za več deset milijonov ljudi, zdaj pa bo odgovoren za gospodarsko načrtovanje na ravni celotne države.

Predsednik Ši se je po predstavitvi sestave Stalnega komiteja zahvalil partiji za "zaupanje". Dejal je, da je država dosegla svoj cilj vzpostavitve "zmerno uspešne družbe".

"Zdaj delamo samozavestne korake na novi poti h Kitajski kot sodobni socialistični državi v vseh pogledih. Napredujemo k ciljem druge stoletnice in veliki pomladitvi kitajskega naroda na vseh področjih za kitajsko pot k modernizaciji," je dejal.

Dodal pa je, da se "Kitajska ne more razvijati brez sveta in svet prav tako potrebuje Kitajsko".

Ši je še dejal, da je Kitajska po več kot 40 letih prizadevanj naredila "dva čudeža, hiter gospodarski razvoj in dolgoročno socialno stabilnost".

Po pričakovanjih je Ši ohranil tudi položaj vodje Centralnega vojaškega odbora, kar pomeni, da ostaja vrhovni poveljnik kitajske vojske.

Ši je torej še naprej generalni sekretar partije in vrhovni poveljnik, skoraj zagotovo pa bo tudi predsednik Kitajske.

V soboto, na zadnji dan 20. kongresa komunistične partije, so delegati izbrali 205 članov Centralnega komiteja partije, ki je v nedeljo za zaprtimi vrati izvolil 25-članski Politbiro, v katerem ni nobene ženske.