Kitajske železniške postaje so v času praznikov polne ljudi. Foto: Reuters
Kitajske železniške postaje so v času praznikov polne ljudi. Foto: Reuters

"Ši je dejal, da ga skrbijo predvsem podeželska območja in podeželski prebivalci, potem ko je država prilagodila svoje ukrepe za odzivanje na širjenje covida-19," je poročala kitajska državna tiskovna agencija Šinhua.

Kitajski voditelj je ob tem kot "pravilno odločitev" branil politiko ničelne tolerance do covida-19, saj je ta državi omogočila boj proti "več izbruhom mutacij virusa". Politiko ničelne tolerance je Peking odpravil decembra lani, čemur pa je sledilo skokovito povečanje števila okužb po vsej državi.

"Preprečevanje in obvladovanje epidemije je vstopilo v novo fazo, a smo še vedno v obdobju, ki terja velika prizadevanja," je ocenil Ši in poudaril pomen "odprave pomanjkljivosti pri preprečevanju in obvladovanju epidemij na podeželju".

V času praznovanja lunarnega novega leta se številni Kitajci odpravijo domov na podeželje. Kitajsko ministrstvo za promet je nedavno napovedalo, da med januarjem in februarjem pričakuje več kot dve milijardi potovanj, kar je približno dvakrat več kot lani, ko so bili ukrepi za preprečevanje širjenja novega koronavirusa še v veljavi.

Po poročanju kitajskih državnih medijev je samo v sredo po vsej državi potovalo 30,2 milijona ljudi.