Na Kitajskem se začenja praznično obdobje. Foto: Reuters
Na Kitajskem se začenja praznično obdobje. Foto: Reuters

Gvo Džjanven, član državnega sveta za boj proti pandemiji, je vsem položil na srce, naj ne odhajajo domov in naj se raje ne družijo s starejšimi sorodniki, če ti še niso bili okuženi. "Na različne načine jim lahko pokažete, da vam je mar zanje, zato nikakor ni potrebno, da v njihove domove prinesete virus," je dejal po poročanju Guardiana.

Praznično obdobje na Kitajskem se bo začelo 21. januarja, država pa se po sprostitvi protikoronskih ukrepov bojuje z visokim deležem okuženih in hospitaliziranih zaradi covida-19. Zdravstveni strokovnjaki so napovedali, da je vrh okužb v več pokrajinah in največjih mestih, kot sta Peking in Šanghaj, že dosežen, še vedno pa jih skrbi za območja, v katerih je zdravstvenih delavcev malo, delež precepljenosti starejših pa je nizek.

"Razmere v podeželski Kitajski so zelo mračne," je dejal Čen Ši, profesor z ameriške univerze Yale. "Več dejavnikov kaže na to, da se bodo razmere tam v prazničnih dneh močno poslabšale." Po poročanju Guardiana se na podeželju okužbe širijo zelo hitro, veliko je smrti in pomanjkanja bolnišničnih postelj.

Razmere naj bi bile še posebej hude na podeželju. Foto: Reuters
Razmere naj bi bile še posebej hude na podeželju. Foto: Reuters

Zaloga zdravil za najmanj dva tedna

Poleg omejitve potovanj so v Pekingu lokalnim oblastem v posameznih pokrajinah tudi naročili, naj si priskrbijo dovolj zaščitne opreme in drugega materiala pa tudi zalogo zdravil za najmanj dva tedna. Svetovali so jim tudi, naj po vaseh organizirajo vozila in voznike, ki bodo lahko bolnike namesto reševalnih vozil peljali v bolnišnico.

"Kitajska je sicer velika država, a obenem tudi močno povezana in prepletena. Ko se pojavi skupek okužb v velikem mestu, lahko pričakujemo, da se bo virus hitro razširil v manjša mesta in tudi na podeželje," je dejal avstralski profesor James Wood.

Po uradnih podatkih je zaradi covida-19 decembra na Kitajskem umrlo manj kot 40 ljudi, podatki pa kažejo, da so številke mnogo višje – po nekaterih napovedih bi lahko v letu 2023 covid-19 na Kitajskem vzel milijon življenj. Kitajska vlada je kmalu zatem, ko je število okužb eksplodiralo, nehala objavljati uradne podatke, covid pa za vzrok smrti šteje le, če je bolnik umrl zaradi respiratornih težav.