Kitajska je ob porastu okužb konec decembra v bolnišnicah odprla
Kitajska je ob porastu okužb konec decembra v bolnišnicah odprla "posvetovalne centre za vročino", v katerih lahko oboleli s covidom-19 poiščejo pomoč. V Šanghaju bolniki tako prejemajo infuzije. Foto: Reuters

Vodja lokalnih zdravstvenih oblasti Kan Čuančeng je sporočil, da je "do 6. januarja stopnja okužbe z virusom covida-19 v provinci Henan 89-odstotna", poroča Guardian.

V tretji največji kitajski provinci živi 99,4 milijona prebivalcev, kar pomeni, da je bilo okuženih okoli 88,5 milijona ljudi.

Sorodna novica Kitajska odpravila obvezne karantene za potnike iz tujine in sprostila notranja potovanja

Obiski bolnišnic oz. "posvetovalnih središč za vročino", ki so jih na Kitajskem odprli ob porastu okužb, so vrh dosegli 19. decembra, po tem pa je sledilo "stalno upadanje", je še sporočil Kan.

Kitajska je na začetku decembra po številnih protestih opustila stroge ukrepe ob t. i. ničelni toleranci do covida-19. Sledil je hiter porast okužb, ki pa jih zaradi ukinitve rednih testiranj niso več natančno popisovali.

Časnik Ljudski dnevnik, uradno glasilo vladajoče kitajske partije, je v nedeljo objavil članek z naslovom Življenje se spet premika, v katerem so pohvalili vladno spremembo zdravstvene politike, ki se je s "preprečevanja okužbe" spremenila v "preprečevanje hude bolezni". "Danes je virus šibek, mi smo močnejši," so zapisali.

Svetovna zdravstvena orgnaizacija (WHO) na drugi strani trdi, da Kitajska neustrezno poroča o obsegu izbruha. Na Kitajskem so po uradnih podatkih potrdili 5272 s covidom-19 povezanih smrti. Po ocenah strokovnjakov bi lahko v državi z 1,4 milijarde prebivalci letos zaradi covida-19 umrlo milijon ljudi.

Ljudje v Pekingu v dolgih vrstah čakajo pred vladnim uradom za vstop in izstop, ki izdaja potne liste ter dovoljenja za potovanja v Hongkong, Macau in Tajvan. Foto: Reuters
Ljudje v Pekingu v dolgih vrstah čakajo pred vladnim uradom za vstop in izstop, ki izdaja potne liste ter dovoljenja za potovanja v Hongkong, Macau in Tajvan. Foto: Reuters

Sprostitev omejitev gibanja in ukinitev karanten

Januarja so na Kitajskem sprostili tudi omejitve gibanja po državi. Pred kitajskimi novoletnimi prazniki 21. januarja pričakujejo veliko več potovanj. Kitajsko ministrstvo za promet je v petek sporočilo, da pričakuje, da se bosta v naslednjih 40 dneh na pot odpravili več kot dve milijardi potnikov.

Prvi val prazničnih potovanj se je že začel, v soboto je po uradnih podatkih vlade po državi potovalo 37,4 milijona ljudi, kar je za 30 odstotkov več kot v istem času lani.

Država je ob tem ukinila tudi obvezno karanteno za potnike iz tujine, vendar Kitajska ostaja zaprta za turiste, saj lahko tujci v državo vstopajo le iz poslovnih ali družinskih razlogov. Državna radiotelevizija CCTV je v nedeljo poročala, da so neposredni poleti iz Južne Koreje na Kitajsko skoraj razprodani, vendar je število poletov še zmeraj precej manjše kot pred covidom-19. Številne evropske in druge države so ob porastu okužb na Kitajskem uvedle obvezno testiranje ob vstopu potnikov iz te države.

Na Kitajskem število okužb vrtoglavo narašča