Foto: EPA
Foto: EPA

Od začetka sproščanja ukrepov in ukinitve politike ničelne tolerance do covida-19 so na Kitajskem potrdili 59.938 smrti, je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP novinarjem dejala predstavnica zdravstvenih oblasti Džiao Jahui.

Po njenih besedah je bila povprečna starost umrlih 80,3 leta, 90,1 odstotka umrlih bolnikov pa je bilo starih 65 let ali več. Džiao je dodala, da so od omenjenega števila mrtvih 5503 ljudje umrli zaradi dihalne odpovedi zaradi covida-19, 54.435 ljudi pa je umrlo zaradi kombinacije covida-19 in drugih bolezni.

Po treh letih najstrožjih omejitev na svetu je Kitajska na začetku decembra nenadoma odpravila večino omejitev, število bolnikov pa se je močno povečalo. Hitro širjenje virusa na Kitajskem v zadnjih tednih je sicer vzbudilo dvom o zanesljivosti uradnih podatkov.

Decembra je Peking spremenil metodologijo ugotavljanja števila mrtvih zaradi covida-19, v statistiko pa so zdaj vključeni le tisti, ki so umrli neposredno zaradi dihalne odpovedi, povezane s to boleznijo.

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je pred kratkim kritizirala kitajsko novo opredelitev smrti zaradi bolezni covid-19 kot "preozko". Peking je kritike zavrnil in pozval WHO, naj zavzame nepristransko stališče do covida na Kitajskem.

Po podatkih študije Univerze v Pekingu se je na Kitajskem od ukinitve politike ničelne tolerance do covida-19 z novim koronavirusom okužilo približno 900 milijonov ljudi, poroča španska tiskovna agencija EFE.