Foto: EPA
Foto: EPA

Kitajska in ZDA bi morali okrepiti komunikacijo in sodelovanje, s čimer bi pomagali zagotoviti stabilnost v svetu, je dejal Ši na srečanju nacionalnega komiteja za ameriško-kitajske odnose.

Tudi kitajsko obrambno ministrstvo je sporočilo, da v Pekingu pripisujejo velik pomen kitajsko-ameriškim vojaškim odnosom in so zato pripravljeni na odprte vojaške komunikacijske linije, a pri tem vseeno obstaja "rdeča črta".

"Če želijo ZDA okrepiti vojaško komunikacijo, bi morale spoštovati kitajske interese in velike pomisleke," je dejal tiskovni predstavnik kitajskega obrambnega ministrstva Tan Kefei.

Odnosi med velesilama so se dodatno zaostrili avgusta po obisku predsednice predstavniškega doma ameriškega kongresa Nancy Pelosi v Tajvanu, ki ga ima Kitajska za del svojega ozemlja in odločno nasprotuje njegovi morebitni neodvisnosti. Peking se je na obisk odzval z obsežnimi vojaškimi vajami v okolici otoka.

Ši je bil na 20. kongresu kitajske partije potrjen za tretji zaporedni mandat na položaju generalnega sekretarja, na vseljudskem kongresu prihodnje leto pa se pričakuje še potrditev za tretji mandat na položaju predsednika Kitajske. Foto: Reuters
Ši je bil na 20. kongresu kitajske partije potrjen za tretji zaporedni mandat na položaju generalnega sekretarja, na vseljudskem kongresu prihodnje leto pa se pričakuje še potrditev za tretji mandat na položaju predsednika Kitajske. Foto: Reuters

Ši, ki si je na nedavno končanem prelomnem kongresu kitajske komunistične partije zagotovil še tretji zaporedni mandat, je že uvodni dan kongresa opozoril pred tujim vmešavanjem v odnose Kitajske s Tajvanom in ponovil grožnje, da so pripravljeni uporabiti tudi silo za priključitev otoka celini.

Biden ne vidi potrebe po konfliktu

V zadnjih tednih je za novo poslabšanje odnosov poskrbela odločitev Washingtona, da ameriškim proizvajalcem polprevodnikov prepove prodajo tehnologije kitajskim podjetjem, s čimer želijo preprečiti, da bi azijska velesila načela ameriško tehnološko prevlado v svetu. Ši je po drugi strani napovedal, da bo njegova država zmagala v boju za razvoj strateško pomembnih tehnologij.

Biden je v sredo zatrdil, da ZDA kljub svoji vojaški premoči ne iščejo konflikta s Kitajsko, česar se po njegovih besedah zaveda tudi kitajski predsednik. "Prišlo bo do močne konkurence, vendar ni potrebe po konfliktu," je dejal Biden.

Že po koncu kitajskega partijskega kongresa so tudi v Washingtonu poudarili pomembnost odprtih komunikacijskih linij s Kitajsko.

Ši in Biden se bosta po napovedih udeležila srečanja držav skupine G-20 sredi novembra na Baliju v Indoneziji, a za zdaj še ni nobenih uradnih informacij, da bi se tam lahko tudi srečala na pogovorih, kar bi bilo za Bidna prvo predsedniško srečanje s Šijem.