Nesreča v Fukušimi je bila najhujša jedrska nesreča po Černobilu leta 1986. Foto: EPA
Nesreča v Fukušimi je bila najhujša jedrska nesreča po Černobilu leta 1986. Foto: EPA

Odločitev sodišča so naznanili aktivisti, ki podpirajo pregon treh moških, medtem ko sodišče sodbe še ni komentiralo. Moškim je sicer grozilo do pet let zapora, če bi odločili, da so odgovorni za smrt več kot 40 hospitaliziranih bolnikov, ki so jih morali po jedrski nesreči evakuirati.

Vendar je okrožno sodišče v Tokiu že leta 2019 ugotovilo, da niso mogli predvideti obsega cunamija, ki je bil vzrok za nesrečo, to odločitev pa je potrdilo tudi višje sodišče.

Po potresu z magnitudo 9,0, je marca 2011 jedrsko elektrarno Fukušima dosegel močan cunami, zaradi katerega je umrlo približno 18.500 ljudi. Kot vzrok smrti pa pri nikomer ni bila zapisana jedrska nesreča, zaradi katere je bila potrebna evakuacija in je del okolice postal neprimeren za prebivanje.

Sodba je bila v središču pozornosti tudi zaradi ločene civilne tožbe, v katero so bile vpletene iste tri osebe in še en nekdanji vodilni delavec Tepca. Štirim je bilo julija lani naloženo plačilo 101 milijarde dolarjev.

Odvetniki so takrat povedali, da je ta ogromna odškodnina največji znesek, ki je bil naložen v civilni tožbi na Japonskem, čeprav so priznali, da je le simbolen, saj obtoženci tega zneska ne bodo mogli izplačati.