Mnogi otroci so doživeli izkušnjo, ki jih bo spremljala vse življenje. Foto: Reuters
Mnogi otroci so doživeli izkušnjo, ki jih bo spremljala vse življenje. Foto: Reuters
Sulavesi
Ameriški vojaki na letališču v Paluju pomagajo pri razdeljevanju pomoči. Foto: Reuters

Učitelji in učenci še niso sedli v šolske klopi, saj morajo najprej pospraviti ves nered, ki ga je za seboj pustila naravna nesreča, in prešteti, koliko jih bo sploh prišlo v razred. "Učencev ne bomo silili, naj pridejo v šolo in se učijo, saj so med njimi mnogi doživeli veliko travmo. Predvsem želimo, da se po desetih groznih dneh znova vidijo, se razvedrijo in si zaupajo vse, kar se jim je zgodilo," je dejal ravnatelj neke srednje šole v Paluju, ki je v potresu in cunamiju izgubila najmanj sedem dijakov in enega učitelja.

Na drugi srednji šoli, SMP Negeri, je v šolo v ponedeljek prišlo manj kot 50 izmed 697 učencev. "Ne učimo se še, le zbiramo podatke, koliko naših dijakov je katastrofo preživelo. Tisti, ki so prišli, so močno prestrašeni in še vedno v šoku," je dejal tamkajšnji ravnatelj.

Največ žrtev sta potres z močjo 7,5 in cunami na Sulavesiju, ki leži 1.500 kilometrov severovzhodno od prestolnice Džakarta, zahtevala prav v največjem mestu na otoku, Paluju. Za mnoge pa je bilo usodno tudi utekočinjanje tal, ki je "pogoltnilo" cele soseske mesta.

Skoraj 2.000 žrtev, več kot 5.000 pogrešanih
Število žrtev se je po zadnjih podatkih povzpelo na skoraj 2.000. Kot je sporočila indonezijska agencija za naravne nesreče, so danes potrdili 1.944 žrtev, še vedno pa pogrešajo več kot 5.000 ljudi. Upanja, da bi med pogrešanimi našli preživele, ni več, po napovedih agencije za naravne nesreče pa bodo iskanje pogrešanih nadaljevali do 11. oktobra.

Več kot 74.000 ljudi se po naravni katastrofi, ki je Sulavesi prizadela 28. septembra, še ni vrnilo na svoje domove. Po več dnevih zamude zaradi slabe infrastrukture in majhnega letališča je na otok začela hitreje dotekati tudi mednarodna humanitarna pomoč. Tako je v Palu v nedeljo prispelo več letal s hrano, vodo in osnovnimi potrebščinami. Na pomoč prizadetemu območju je prišlo tudi več kot 82.000 pripadnikov vojske, civilnih organizacij in prostovoljcev.

Sulavesi je eden izmed petih največjih indonezijskih otokov in leži na potresno dejavnem območju. Leta 2004 je prav tresenje tal v bližini otoka Sumatra sprožilo cunami v vsem Indijskem oceanu, ki je zahteval kar 226.000 žrtev v 13 državah, 120.000 tudi v Indoneziji.