Do srečanja bo prišlo v Singapurju, ki ima tesne stike z ZDA, diplomatske pa tudi s Severno Korejo. Foto: Reuters
Do srečanja bo prišlo v Singapurju, ki ima tesne stike z ZDA, diplomatske pa tudi s Severno Korejo. Foto: Reuters

Mediji so sicer že predtem ugibali, ali bo srečanje prav tam. "Oba se bova trudila ustvariti pomemben trenutek za svetovni mir," je na družbenem omrežju še zapisal ameriški predsednik.

Severnokorejski voditelj je v nedavnih pogovorih z ameriškim zunanjim ministrom Mikom Pompeom v Pjongjangu načrtovano srečanje s Trumpom označil za zgodovinsko priložnost, so poročali severnokorejski mediji. Po njegovih besedah bo vrh z ameriškim predsednikom "zgodovinsko srečanje" in "izvrsten prvi korak". Kot je dodal, bo srečanje prispevalo k izboljšanju razmer na Korejskem polotoku in "gradnji dobre prihodnosti".

Aprila je Trump presenetil svet in sprejel povabilo, da se kot prvi aktualni ameriški predsednik sestane s severnokorejskim voditeljem. Pred tem je sicer leta 2009 Severno Korejo po naročilu tedanjega ameriškega predsednika Baracka Obame obiskal nekdanji predsednik Bill Clinton. Pred tem sta si sedanja voditelja izmenjevala žaljivke in grožnje. Trump je med drugim Severni Koreji zagrozil s popolnim uničenjem.

Trump se bo s Kimom sešel po zgodovinskem srečanju severnokorejskega voditelja z južnokorejskim predsednikom Mun Dže Inom. Na vrhu konec aprila sta se Kim in Mun zavezala k popolni denuklearizaciji Korejskega polotoka in se dogovorila, da bosta državi našli mirovni režim za končanje vojne. Mirovni sporazum bi nadomestil krhko prekinitev ognja, ki velja od konca korejske vojne (1950–1953), do takrat pa bosta Koreji tehnično še vedno v vojni.

Pjongjang izpustil zapornike
Kim je v sredo v znak dobre volje izpustil tri ameriške zapornike. Dva izmed njih sta delala na edini zasebno financirani visokošolski ustanovi v Pjongjangu, ustanovljeni z denarjem ameriških krščanskih misijonarjev, tretji pa se je ukvarjal s turizmom ob meji z Rusijo.

Trump je v kratkem pogovoru z novinarji v sredo dejal, da ceni Kimovo odločitev o izpustitvi Američanov, severnokorejski mediji pa so poročali, da je Kim to storil na uradni predlog predsednika ZDA.

Trump je izpuščene zapornike danes sprejel na vojaškem letališču Andrews pri Washingtonu.