Predsednika sta nazdravila načrtom za mirno prihodnost. Foto: Reuters
Predsednika sta nazdravila načrtom za mirno prihodnost. Foto: Reuters
Zgodovinsko srečanje voditeljev obeh držav o črti prekinitve ognja iz leta 1953. Foto: EPA
Kim Džong Un in Mun Dže In za jedrsko razorožitev

Vojna med obema Korejama se je namreč leta 1953 končala le s prekinitvijo ognja. Kim Džong Un je prvi severnokorejski voditelj, ki je prek črte prekinitve ognja stopil na južnokorejska tla.

Kim in Mun sta se dogovorila tudi, da bo južnokorejski predsednik še letos obiskal Pjongjang in da bosta organizirala srečanje ločenih družin.

Voditelja sta se zjutraj sestala na demilitariziranem območje v kraju Panmunjom med obema državama. Na Kimovo pobudo sta se sprehodila tudi čez mejo v Severno Korejo, nato pa vrnila v tako imenovano hišo miru na demilitariziranem območju.

Gre za tretje srečanje voditeljev obeh Korej; prvo je bilo leta 2000 in drugo leta 2007, poroča BBC.

Predsednik Severne Koreje Kim Džong Un je dejal, da se začenja nov čas z obdobjem miru. Mun Dže In je odgovoril, da upa na pogumen dogovor, ki bo veliko darilo celotnemu korejskemu ljudstvu in vsem, ki si želijo miru.

Voditelja sta po kosilu na demitaliziranem območju slovesno posadila borovec in razkrila spominsko ploščo z njunima imenoma ter sporočilom "Sajenje miru in blaginje", poroča BBC.

Kim napovedal konec jedrskih poskusov
Kim Džong Un je pred dnevi napovedal ustavitev jedrskih poskusov, kar so pozdravili tako v ZDA kot v Južni Koreji. Kitajski znanstveniki so ob tem razkrili, da je po zadnjem poskusu 3. septembra lani, ko naj bi Severna Koreja uspešno preizkusila vodikovo bombo, zaradi silovite eksplozije podzemni jedrski kompleks Pungje Ri postal neuporaben.

Srečanje Kim Džong Una in Donalda Trumpa v začetku junija
Vrh predsednikov obeh Korej je priprava na srečanje med Kim Džong Unom in predsednikom ZDA Donaldom Trumpom, ki naj bi se zgodil v začetku junija. ZDA zahtevajo, da se Severna Koreja odpove svojemu jedrskemu orožju, Kim pa pred pogajanji o jedrski razorožitvi terja varnostna zagotovila, ki za zdaj še niso natančno opredeljena, vendar pa bodo verjetno zajela tudi umik ameriških vojaških enot s črte prekinitve spopadov.

Kim Džong Un in Mun Dže In za jedrsko razorožitev