Foto: Reuters
Foto: Reuters

Eden najhujših napadov v Pakistanu v zadnjih letih se je zgodil v ponedeljek med molitvijo v mošeji na strogo varovanem območju, kjer je sedež policije.

"Umrlo je najmanj 89 ljudi," je povedal tiskovni predstavnik lokalne policije Ajaz Kan, kasneje so število zvišali na 100. 221 ljudi je ranjenih, med njimi jih je po navedbah tiskovnega predstavnika bolnišnice najmanj deset v kritičnem stanju.

Načelnik mestne policije Muhamad Ijaz Kan je za francosko tiskovno agencijo AFP povedal, da je bilo več kot 90 odstotkov žrtev policistov, v mošeji pa se jih je zbralo od 300 do 400.

Eksplozija naj bi po navedbah policistov, ki so preživeli, odjeknila ob začetku molitve. Kot so povedali očividci, je odjeknila v drugi vrsti vernikov, zbranih k molitvi, zaradi česar preiskovalci preučujejo možnost, da se je razstrelil samomorilski napadalec.

Pakistanski premier Šehbaz Šarif je poudaril, da je šlo za napad na Pakistan.

Ne pričakujejo, da bodo našli preživele

Preteklo noč so iz ruševin potegnili najmanj deset trupel. Iskanje žrtev v ruševinah se nadaljuje tudi danes. "Danes zjutraj bomo odstranili še zadnji del porušene strehe, da bomo lahko našli več trupel, vendar ne pričakujemo, da bomo našli preživele," je povedal tiskovni predstavnik reševalne organizacije 1122 Bilal Ahmad Faizi.

V več provincah po državi so po napadu v stanju visoke pripravljenosti; okrepili so kontrole na nadzornih točkah in namestili dodatne varnostne sile. V pakistanskem glavnem mestu Islamabad so po zgradbah in na vhodih v mesto razporedili ostrostrelce.

Odgovornosti za napad v tem mestu na severozahodu države, ki leži blizu meje z Afganistanom, za zdaj ni prevzel še nihče.