V delih države pričakujejo nove poplave. Foto: Reuters
V delih države pričakujejo nove poplave. Foto: Reuters

Več kot polovica žrtev je v jugozahodni pokrajini Beludžistan in južni pokrajini Sind, v katerih je umrlo 234 in 306 ljudi. V teh pokrajinah je letos padlo za 400 odstotkov več dežja, kot je 30-letno povprečje. V pokrajini Kajber Paktunkva je umrlo skoraj 200 ljudi.

Veliki deli Beludžistana ostajajo pod vodo. Glavno mesto pokrajine Keta je odrezano od preostanka države. Voda je namreč odnesla številne avtoceste in mostove.

Poplave so prizadele več kot 100 okrožjih v štirih pokrajinah. Nekateri prebivalci opozarjajo, da je stanje slabše kot ob smrtonosnih poplavah leta 2010, ko je umrlo okoli 2000 ljudi, skoraj petina države pa je bila pod vodo.

Nacionalna agencija za obvladovanje nesreč (NDMA) je v petek sporočila, da so poplave letos uničile skoraj 220.000 domov, huje poškodovale pa pol milijona. Poleg tega so uničile tudi dva milijona hektarjev kmetijskih površin, 3100 kilometrov cest in 149 mostov, pod deročo vodo pa se je zrušil tudi hotel s 150 sobami.

Pakistanski premier Šebaz Šarif je preložil svoj obisk Združenega kraljestva, prijateljske države in mednarodne ustanove pa je prosil za pomoč.

Glede na vremensko napoved lahko v pokrajinah Pandžab, Kajber Paktunkva in Beludžistan pričakujejo dodatne poplave.

Zvezna ministrica za podnebne spremembe Šeri Rehman je dejala, da "pošastne" padavine otežujejo dostavo pomoči na prizadeta območja. Dodala je, da je v Pakistanu osmi cikel monsunov, medtem ko imajo običajno tri ali štiri cikle. Septembra je mogoč nov cikel.

Strokovnjak na področju podnebnih sprememb iz Islamabada Ali Tavkir Šejk je po poročanju Al Džazire opozoril, da so tokratne poplave hujše tudi zaradi podnebnih sprememb in pomanjkanja razvoja infrastrukture in priprav.

Monsunsko obdobje, ki običajno traja od junija do septembra, je bistvenega pomena za namakanje nasadov in obnavljanje vodnih virov na podcelini. Toda vsako leto prinese tudi uničenje.