Imran Kan je bil pakistanski premier od leta 2018 do aprila letos. Foto: Reuters
Imran Kan je bil pakistanski premier od leta 2018 do aprila letos. Foto: Reuters

Kan je moral z oblasti po izglasovani nezaupnici sestopiti aprila, od takrat pa ima po vsej državi protivladne govore, ki so dobro obiskani. Želi si namreč znova priti na oblast, s tem pa še povečuje politično napetost v državi, piše Guardian.

Kan, nekdanji uspešni igralec kriketa, naj bi bil kljub vložitvi obtožnice še vedno na prostosti. Pred njegovo hišo se je zbrala množica njegovih podpornikov, ki naj bi skušala preprečiti, da mu organi predajo papirje.

Državni organi so že pred tem vsem televizijskim postajam v državi prepovedali, da prenašajo Kanov sobotni govor in njegovo zborovanje v Islamabadu, na katerem je kritiziral policiste in sodnike zaradi aretacije enega izmed voditeljev članov njegove stranke, opozicijske Tehreek-e-Insaf (PTI). V govoru naj bi grozil policijskemu načelniku Islamabada in sodnici. "Ne bomo vama prizanesli," je dejal Kan in napovedal, da bo proti obema vložil tožbo.

Oblasti so se odzvale in v skladu s protiterorističnim zakonom vložile tožbo proti Kanu. V njej ga obtožujejo premišljenega in nezakonitega poskusa ustrahovanja sodnikov in policistov. "Kanovi govori škodijo ohranjanju reda in miru ter motijo javni mir in spokojnost," so zapisali. Kana so tudi obtožili, da širi neutemeljene obtožbe in sovražni govor.

Kan je aprila ob izglasovani nezaupnici dejal, da je k njegovemu padcu prispevala vojska, vse skupaj pa naj bi bila ameriška zarota. Za svoje besede sicer ni ponudil nobenih dokazov. Washington ter pakistanska vojska in vlada njegovega naslednika Šebaza Šarifa so te obtožbe zavrnili.