Shod Afganistank 12. januarja letos, na katerem so zahtevale dostop do hrane in delovnih mest ter izobraževanja za dekleta. Foto: EPA
Shod Afganistank 12. januarja letos, na katerem so zahtevale dostop do hrane in delovnih mest ter izobraževanja za dekleta. Foto: EPA

Novico o tem, da je Zarjabi Parjani znova na prostosti, je potrdil BBC. Njeno zdravstveno stanje ni znano.

Združeni narodi so ob tem sporočili, da so znova na prostosti še tri afganistanske protestnice. Parvana Ibrahimkhel je bila pogrešana na isti dan kot Parjani, medtem ko sta Zahra Mohamadi in Mursal Ajar izginili nekaj tednov pozneje, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Tamana Zarjabi Parjani je tik pred aretacijo objavila videoposnetek, v katerem je prosila za pomoč, medtem ko so v hišo prišli neznani moški in jo odvedli neznano kam. Njeni sosedje so dopisniku BBC-ja povedali, da so Parjani odpeljali skupaj z dvema njenima sestrama, od takrat pa nihče ni bil v stanovanju. Povedali so še, da jih je aretirala "oborožena skupina".

Ženske so v Afganistanu vse od prevzema oblasti talibanov avgusta lani zatirane. Voditelji so ženskam prepovedali izobraževanje in odvzeli dostop do delovnih mest, zapovedali način oblačenja in omejili gibanje brez moškega skrbnika. Nekaj žensk se zatiranju pravic skuša upirati na občasnih protestih v Kabulu.

Talibani namigujejo na zaigrane prizore

Sorodna novica ZN zaskrbljen zaradi izginotja dveh aktivistk za pravice žensk

Talibani so večkrat zanikali aretacije in pridržanje žensk. Predstavnik talibanov Suhai Šahin, ki si želi postati odposlanec pri Združenih narodih, je za BBC dan po izginotju Parjani namignil, da je protestnica aretacijo zaigrala. "Če bi jih talibani pridržali, lahko rečejo, da so jih pridržali. Če gre za obtožbo, lahko grejo na sodišče in se zagovarjajo. To je zakonito. Če pa niso pridržane, ustvarjajo lažne prizore in snemajo filme, da bi dobile azil v tujini," je povedal 20. januarja.

Ženske so pred prihodom talibanov na oblast pridobile precej pravic, po njihovem prevzemu oblasti pa je Afganistan postal edina država na svetu, ki dostop do izobraževanja omejuje na podlagi spola. Redki protesti žensk, ki poudarjajo kršenje te pravice, so po navedbah BBC-ja vir zadrege za talibane.