Odkar so talibani pred nekaj meseci prevzeli oblast v državi, so se pravice žensk v Afganistanu močno skrčile. Foto: Reuters
Odkar so talibani pred nekaj meseci prevzeli oblast v državi, so se pravice žensk v Afganistanu močno skrčile. Foto: Reuters

Truplo so identificirali v mrtvašnici v Mazar-i-Šarifu, potem ko je Frozan Safi 20. oktobra izginila. Njena sestra Rita je dejala, da so Frozan Safi identificirali po oblekah, saj obraz zaradi strelov ni bil razpoznaven, poroča Guardian.

Celo telo je bilo prestreljeno, je dejala. Napadalci so ukradli tudi njen zaročni prstan in torbo, je še dejala sestra.

Frozan Safi je konec prejšnjega meseca prejela klic z neznane številke, v katerem ji je klicatelj sporočil, naj zbere dokaze, ki jih je nabrala kot aktivistka za pravice žensk, in naj se odpravi na varno lokacijo.

Aktivistka je mislila, da gre za postopek v okviru odobritve njene prošnje za azil v Nemčiji. Vzela je nekaj dokumentov, vključno z univerzitetno diplomo, si na glavo nadela črno-belo ruto in zapustila svoj dom, je dejala njena sestra Rita, ki ni hotela okriviti talibanov. "Preprosto ne vemo, kdo jo je ubil," je dejala.

Prestrašene so številne aktivistke za pravice žensk. Talibani namreč nasilno zatirajo proteste, pretepajo ženske, zapirajo in mučijo novinarje, ki poročajo s protestov žensk, ki zahtevajo obnovo in zaščito svojih pravic.

Od vrnitve talibanov na oblasti skorajda ne mine dan, ko ni dodatnega krčenja pravic žensk, poroča Guardian. Dekleta dejansko ne smejo več v srednje šole, nova vlada je sestavljena iz samih moških, ženskam je prepovedano skoraj vse delo in ukvarjanje s skoraj vsemi športi.