V nedeljo so iz vode potegnili uničen motor strmoglavljenega letala. Foto: Reuters
V nedeljo so iz vode potegnili uničen motor strmoglavljenega letala. Foto: Reuters
Svojci
Žalujoči svojci še vedno upajo, da bodo lahko pokopali žrtve. Foto: Reuters
Iskanje
Do zdaj so iz vode potegnili več posmrtnih ostankov, a identificirali so le štiri smrtne žrtve. Foto: Reuters

Tako v odboru domnevajo na podlagi zadnjih podatkov iz črne skrinjice strmoglavljenega letala. "Skupaj so imeli štirje leti težave, povezane z merilnikom hitrosti," je dejal vodja odbora Soerjanto Tjahjono in pojasnil, da je pilot vsakič obvestil o tej težavi, nakar so jo mehaniki popravili in letalo so vsakič znova spet razglasili za primerno za letenje.

"Ne vemo še, v čem točno je bila težava, kakšna popravila so bila opravljena, katere komponente so bile odstranjene," je povedal predstavnik oddelka za letalske nesreče pri istem odboru Nurcahyo Utomo in dodal, da poskušajo predvsem ugotoviti, kaj je povzročilo okvaro in na kakšen način je bila popravljena.

Indonezijski odbor za varnost v prometu je zdaj v stiku s podjetjem Boeing in ameriškimi pristojnimi službami, da bi preprečili podobne težave na tej vrsti letal po vsem svetu.

Vzroka nesreče še ne vedo
Tjahjono sicer ni povedal, ali je težava odigrala kakšno vlogo v nesreči, katere vzroka še ne vedo. Podatke o letu ene izmed črnih skrinjic še vedno analizirajo. Druge črne skrinjice z zvočnim posnetkom iz pilotske kabine še niso našli. Indonezijske oblasti so poleg tega napovedale "posebno zaslišanje" družbe Lion Air.

Boeing 737 MAX 8 je s 181 potniki in osmimi člani posadke na krovu 29. oktobra le 13 minut po vzletu z letališča v Džakarti strmoglavil v morje. Do zdaj so identificirali le štiri smrtne žrtve.

Preiskovalci so v četrtek približno 15 kilometrov od obale našli črno skrinjico, zapisovalnik podatkov leta, v petek pa so iz vode potegnili uničeno podvozje letala. Gre za prvo nesrečo tega tipa letala, ki so ga letalske družbe začele uporabljati lani.

Med iskanjem umrl potapljač
V soboto je med iskanjem žrtev in ostankov letala umrl potapljač, 48-letni Syahrul Anto. Vzrok smrti ni znan, saj je njegova družina zavrnila avtopsijo, vendar domnevajo, da je do smrti prišlo zaradi nenadnega padca pritiska v jeklenki s kisikom.