Protesti v Islamabadu po aretaciji priljubljenega Imrana Kana. Foto: AP
Protesti v Islamabadu po aretaciji priljubljenega Imrana Kana. Foto: AP

Kan je izgubil premierski položaj aprila lani po tem, ko je parlament proti njemu izglasoval nezaupnico. Takrat je dejal, da je vedel za omenjene tajne depeše, ki naj bi dokazovale, da so ZDA skovale načrt za njegovo odstavitev s pomočjo njegovih političnih nasprotnikov in pakistanske vojske.

Pozneje je povedano vzel nazaj, češ da si želi dobrih odnosov z ZDA, a še naprej krivil svojega naslednika, premierja Šehbaza Šarifa, in vojsko za orkestriranje njegove odstavitve.

Pri Interceptu so v sredo objavili podrobnosti pogovora med takratnim pakistanskim veleposlanikom v ZDA Asadom Madžidom in Donaldom Lujem, namestnikom ameriškega državnega sekretarja za južne in osrednje azijske zadeve 7. marca lani.

Pogovor se je zgodil slaba dva tedna za tem, ko je Kan obiskal Moskvo 24. februarja, na dan, ko je Rusija napadla Ukrajino. Na srečanju naj bi Lu povedal Madžidu, da so ZDA in Evropa “precej zaskrbljene" zaradi Kanovega obiska Rusije in "agresivno nevtralnega stališča" Pakistana do vojne v Ukrajini.

“Mislim, da bo, če bo nezaupnica proti premierju uspela, v Washingtonu vse odpuščeno, ker na obisk Rusije gledamo kot na odločitev premierja. V nasprotnem primeru pa mislim, da bomo težko šli naprej," naj bi Lu dejal Madžidu, ki je nato poslal podrobnosti pogovora v depeši Islamabadu.

Mesec dni po srečanju z ameriškimi predstavniki so v pakistanskem parlamentu izglasovali nezaupnico Kanu, prejšnji teden pa ga je še sodišče obsodilo na tri leta zapora zaradi korupcije in mu s tem preprečilo novo kandidaturo za premierja.

Ankete so kazale na zmago Kana na novembrskih volitvah. Foto: Reuters
Ankete so kazale na zmago Kana na novembrskih volitvah. Foto: Reuters

Gašenje požara

Predstavnik State Departmenta Matthew Miller je dejal, da izjave, o katerih poroča The Intercept, ne kažejo, da bi ZDA zavzele stališče, kdo bi moral biti voditelj Pakistana, ob tem pa dodal, da so ZDA javno in zasebno izrazile svoje pomisleke glede Kanovega obiska v Rusiji.

“Ampak kot je izjavil nekdanji pakistanski veleposlanik v ZDA, navedbe, da bi se ZDA vmešavale v notranje odločitve glede vodstva Pakistana, ne držijo. Kot smo izjavili, gre za lažne navedbe, vedno so bile lažne in ostale bodo lažne,” je dejal Miller.

Požar so naglo hiteli gasit pri New York Timesu, kjer so članek Intercepta označili za brezpredmetnega, s katerim dokazuje le, da so bili "odnosi med državama napeti", kar je bilo znano že prej, ob tem pa so novinarje obtožili, da jim je verjetno za vir služil kar Kan sam. To je soavtor članka Ryan Grim ostro zavrnil in navedel zgolj, da je bil njihov vir znotraj pakistanske vojske.

O pogovoru med ameriškimi in pakistanskimi predstavniki je poročal tudi pakistanski časopis Dawn. Foto: AP
O pogovoru med ameriškimi in pakistanskimi predstavniki je poročal tudi pakistanski časopis Dawn. Foto: AP

Pakistansko zunanje ministrstvo poročila The Intercepta ni komentiralo, notranji minister Rana Sanaulah pa ga je odpravil kot nepomembnega. “Čeprav ta zgodba ni razkrila ničesar novega, pa je potrebna preiskava, da bi ugotovili pristnost informacij ali dokumenta. Potencialno gre za zelo zlovešče, zahrbtno in hujskaško dejanje,” je zapisal na Twitterju.

"Brezsramno vmešavanje v notranje zadeve Pakistana"

Nekdanji pakistanski diplomat, ki je želel ostati neimenovan, je za Al Džaziro povedal, da se iz vsebine depeše lahko zdi, da ZDA komentirajo notranjo politiko države, a da “ni nič več za vsem skupaj kot to". "Ton in vsebina pogovora sta me presenetila, ampak mislim, da ni šlo dlje od tega ... da bi šlo za kako zaroto," je dejal.

A Rauf Hasan, predstavnik Kanove stranke Pakistan Tahreek-e-Insaf (PTI), je dejal, da članek Intercepta potrjuje stališče nekdanjega premierja. “Ko je vlada prejela depešo, je Kan ravnal pravilno in zadevo predal Svetu za nacionalno varnost (NSC), kjer so se soglasno strinjali, da gre za brezsramno vmešavanje v notranje zadeve Pakistana in povsem nesprejemljivo,” je povedal Hasan za Al Džaziro.

Predstavnik PTI-ja je dejal, da je tudi Šarifova vlada sklicala sejo NSC-ja na temo depeše, na kateri so podprli prejšnjo odločitev odbora. “Nova vlada, ki jo vodi Šehbaz Šarif, se je tudi sama sklicala sestanek NSC-ja, kjer so potrdili odločitve, sprejete pod vlado PTI-ja, in priznali, da gre za hudo vmešavanje v notranje zadeve Pakistana.”

Številni Pakistanci so ogorčeni nad aretacijo Kana. Foto: Reuters
Številni Pakistanci so ogorčeni nad aretacijo Kana. Foto: Reuters

Ankete kazale na zmago Kana

Poročilo Intercepta je danes komentiral tudi neodvisni sirsko-britanski novinar Richard Medhurst, ki omenjeno zgodbo pokriva zadnje leto dni.

"Vse, kar je Kan trdil, se je še enkrat več potrdilo. Večkrat sem že poudaril, da je tisto, kar je Američane res razjezilo, Kanov obisk Moskve na dan začetka vojne. Čas obiska je bil očitno naključje (diplomatski protokol običajno veleva, da se državniški obiski načrtujejo dolgo vnaprej, ni mogoče, da bi se kar prikazal nekje), a ZDA so se užalile zaradi obiska in ker Pakistan ni slepo sledil Zahodu pri obsodbi in sankcioniranju Rusije," je zapisal na Twitterju Medhurst.

"V resnici je Imran Kan zgolj skrbel za potrebe svoje države: sklepal nakup dveh milijonov ton žita in plinski dogovor z Rusijo. Že pred vojno pa je bil zelo jasen, da bo Pakistan vodil nevtralno zunanjo politiko, čemur je sledil tudi pri ukrajinski vojni."

Kot še izpostavlja Medhurst, je Imran Kan daleč najbolj priljubljen pakistanski politik, nezaupnica proti njemu pa je bila izglasovana za las. Javnomnenjske raziskave so kazale, da bi najverjetneje slavil na prihajajočih parlamentarnih volitvah novembra, zdaj pa zaradi obsodbe 70-letni nekdanji igralec kriketa prihodnjih pet let ne bo smel zasesti političnega položaja.

Proti Kanu so vložili vrsto obtožb, vključno zaradi korupcije in terorizma, pa tudi, da je kršil zakon o tajnih podatkih, ker je sporočil, da ima v roki dokaz vpletenosti ZDA v njegovo odstavitev.

Višje sodišče v Islamabadu je nato preprečilo objavo omenjenega dokumenta, ki ga je zdaj objavil The Intercept.