Mullah Abdul Ghani Baradar. Foto: Reuters
Mullah Abdul Ghani Baradar. Foto: Reuters

"Odločeno je bilo, da bo ministrstvo za industrijo in trgovino progresivno prevzelo nadzor nad preostalimi vojaškimi bazami tujih sil z namenom, da se spremenijo v posebna gospodarska območja," je sporočil namestnik gospodarskega ministra mula Abdul Gani Baradar.

Ob tem je dodal, da se bo projekt začel v Kabulu in pokrajini Balkh na severu, več nadaljnjih podrobnosti pa ni izdal.

"Talibani morajo nujno napolniti blagajno, da bi bolje vladali in ohranili nekaj legitimnosti doma," je za BBC dejal Muhamad Faizal Bin Abdul Rahman s singapurske fakultete za mednarodne študije S. Rajaratnam School of International Studies. "Še pomembneje, talibani morajo dokazati svojo zavezanost gospodarskemu načrtovanju. To vključuje ustanovitev varnih območij blizu prestolnice za potencialne tuje vlagatelje, kot so kitajski, in za oživitev regionalne trgovine s sosednjimi državami."

Afganistan naj bi imel izjemne naravne vire, med njimi zemeljski plin, baker in redke rudnine, katerih vrednost ocenjujejo na okoli 935 milijard dolarjev. A večina tega naravnega bogastva je zaradi desetletij vojne in spopadov nedotaknjenega.

Avgusta 2021 je zadnji ameriški vojak zapustil kabulsko letališče, s čimer se je končala 20-letna ameriška prisotnost v tej državi in najdlje trajajoče ameriška vojna. Država se je od prevzema nadzora talibanov znašla v zelo zahtevnih gospodarskih razmerah, proti več članom vlade so uvedene sankcije, tuje premoženje afganistanske centralne banke je zamrznjeno, večina tuje pomoči pa je bila zaustavljena.

Talibani so na začetku letošnjega leta sporočili, da načrtujejo podpis pogodbe s kitajskim podjetjem za črpanje nafte na severu države. Gre za 25-letno pogodbo, s čimer si Kitajska utira gospodarsko vpletenost v regiji v okviru projekta Nove svilne poti, še poroča BBC.