Talibani obljubljajo drugačno, bolj vključujočo vladavino kot pred 20 leti. Foto: Reuters
Talibani obljubljajo drugačno, bolj vključujočo vladavino kot pred 20 leti. Foto: Reuters

Po prevzemu nadzora v Afganistanu po umiku ameriške vojske iz države sredi avgusta morajo talibani sestaviti vlado, s čimer bi se preoblikovali iz uporniške skupine v silo, ki je sposobna voditi državo.

Predstavitev članov vlade bi po navedbah neimenovanih virov francoske tiskovne agencije AFP lahko bila v petek po popoldanski molitvi.

Talibani so brutalno vladali Afganistanu že med letoma 1996 in 2001, tokrat pa napovedujejo bolj "vključujočo" vlado in mehkejši način vladanja. Po napovedih enega od visokih predstavnikov talibanov Šera Mohamada Abasa Stanikzaija pa je še vedno malo verjetno, da bo v vladi tudi kakšna ženska. Bi pa naj bilo ženskam dovoljeno delati.

"Na zborih talibanov ne vidimo nobene ženske"

V mestu Herat na zahodu države se je danes zbralo okoli 50 žensk in se zavzemalo za svoje pravice. "Imamo pravico do izobrazbe, dela in varnosti," so pele. Ena od organizatork shoda Basira Taheri je povedala, da morajo talibani vključiti v vlado tudi ženske. "Talibani se morajo posvetovati z nami. A na njihovih zborih in srečanjih ne vidimo nobene ženske," je dejala.

Ženske se bojijo, da se bo ponovila strahovlada, kot so jo poznale že iz prejšnje vladavine talibanov. Foto: Reuters
Ženske se bojijo, da se bo ponovila strahovlada, kot so jo poznale že iz prejšnje vladavine talibanov. Foto: Reuters

Herat je razmeroma svetovljansko mesto na nekdanji svilni cesti blizu meje z Iranom. Je eno bogatejših afganistanskih mest in tam so se dekleta že vrnila v šole.

Med 122.000 ljudmi, ki jim je ob umiku ZDA uspelo pobegniti iz Afganistana, je tudi prva afganistanska novinarka, ki je opravila intervju s talibanskim predstavnikom v živo na televiziji. Kot je Behešta Arghand povedala za AFP v Katarju, so ženske v Afganistanu "v zelo slabem položaju". "Mednarodno skupnost pozivam, prosim, pomagajte jim," je dejala.

Katar se dogovarja za odprtje letališča

Katarski zunanji minister Mohamed bin Abdulrahman Al Tani je medtem sporočil, da se dogovarjajo s talibani za čimprejšnje ponovno odprtje letališča v Kabulu. "Močno si prizadevamo za to in ostajamo optimistični, da ga usposobimo prej, ko bo mogoče," je dejal. "Upamo, da bomo v prihodnjih dneh slišali kakšne dobre novice," je dodal.

Ob tem je pozval talibane, naj omogočijo Afganistancem izhod iz države. "Zelo pomembno je, da talibani pokažejo zavezanost za zagotovitev varnega prehoda in svobode gibanja afganistanskemu ljudstvu," je dejal na novinarski konferenci v Dohi.

Letališče, kjer se je pred dnevi ob umiku Američanov trlo ljudi, ki so želeli zapustiti državo, je zaprto, večina infrastrukture je uničene ali pokvarjene. Katarski tehniki so v sredo odpotovali v Kabul na pogovore o ponovnem odprtju letališča, njihovo letalo pa je bilo prvo, ki je pristalo na kabulskem letališču po torkovem koncu evakuacij.

Katarski tehniki so prišli v Kabul na pogovore o ponovnem odprtju letališča. Foto: Reuters
Katarski tehniki so prišli v Kabul na pogovore o ponovnem odprtju letališča. Foto: Reuters

ZDA: Mogoče usklajevanje s talibani glede napadov na Islamsko državo

Načelnik štaba združenih poveljstev oboroženih sil ZDA general Mark Milley je v sredo dejal, da je mooče usklajevanje letalskih napadov na pripadnike Islamske države in drugih terorističnih skupin v Afganistanu s talibani. Več ni pojasnil.

Sorodna novica "Z afganistansko vojno je oživela tradicija imperialističnega feminizma"

Ameriški vojaški poveljniki na terenu so se zadnje tri tedne sproti usklajevali s talibani pri evakuaciji 124.000 ljudi z letališča v Kabulu, kar pa je bilo sodelovanje po sili razmer, saj je bil odhod tujcev in Afganistancev, ki niso želeli ostati v domovini pod oblastjo talibanov, v interesu obeh strani.

Ameriška vojska je s pomočjo lokalnih oboroženih skupin leta 2001 strmoglavila talibansko oblast, po 20 letih pa so se ti vrnili, Američani pa so neslavno odšli. Odgovornost za vodenje države, kjer delujejo tudi Islamska država in druge teroristične skupine, je zdaj na plečih talibanov in ni izključeno sodelovanje z ZDA.

Ameriški predsednik Joe Biden je v zadnjih dnevih večkrat omenil, da so talibani in Islamska država zagrizeni sovražniki. Milley je sicer na novinarski konferenci z obrambnim ministrom Lloydom Austinom talibane označil za neusmiljene in dejal, da ne ve, ali so se pripravljeni spremeniti.

Biden je napovedal nove napade na Islamsko državo v Afganistanu po samomorilskem bombnem napadu pri letališču v Kabulu, kjer je umrlo 13 ameriških vojakov in več kot 100 civilistov. Po poročanjih so številni civilisti umrli, ker so vanje po napadu streljali ameriški vojaki.