Mednarodne enote se po 20 letih umikajo iz države, talibani pa nadzirajo vse več ozemlja. Foto: EPA
Mednarodne enote se po 20 letih umikajo iz države, talibani pa nadzirajo vse več ozemlja. Foto: EPA

"Varnostne in obrambne sile so izvedle taktični umik z lokalnega policijskega sedeža v okrožju Nerk" v provinci Vardak, je potrdil predstavnik notranjega ministrstva.

Talibani so okrožje zavzeli pred tridnevno prekinitvijo ognja, dogovorjeno med vojskujočimi se stranmi ob zaključku postnega meseca ramazana. Kot so sporočili, so zasegli veliko količino streliva in opreme.

Prek okrožja Nerk, ki velja za strateško in je le 40 kilometrov oddaljeno od Kabula, poteka več pomembnih cestnih povezav do osrednjih in južnih provinc države. Po nekaterih ocenah bi talibansko zavzetje tega okrožja lahko resno ogrozilo provinci Vardak in Kabul, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Afganistansko ministrstvo za obrambo je medtem sporočilo, da bo začelo ofenzivo za ponovno zavzetje okrožja.

Trenutne varnostne razmere v Afganistanu so napete. Od uradnega začetka umika mednarodnih enot iz države, ki se je začel 1. maja, so talibani sprožili več ofenziv v različnih delih države. Talibanski borci vse bolj obkrožajo glavna afganistanska urbana središča, kar spodbuja špekulacije, da čakajo na umik Američanov, preden začnejo vsesplošni napad na mesta v državi.