Talibani napovedujejo prekinitev ognja. Predsednik Gani je nato ukaz, naj prekinitev ognja spoštujejo, ukazal tudi afganistanski vojski (na sliki). Foto: EPA
Talibani napovedujejo prekinitev ognja. Predsednik Gani je nato ukaz, naj prekinitev ognja spoštujejo, ukazal tudi afganistanski vojski (na sliki). Foto: EPA

Kot so ponoči sporočili talibani, je vsem njihovim borcem ukazano, naj med prvim in tretjim dnem ramazanskega bajrama ustavijo napade. Če bi bili sami tarče napada, pa se morajo vseeno odzvati in braniti, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Pozneje je tudi afganistanski predsednik Ašraf Gani vladnim varnostnim silam odredil, naj spoštujejo prekinitev ognja. Talibane je ob tem pozval k razglasitvi trajnega premirja, da bi končali vojno.

Tridnevno praznovanje, s katerim muslimani zaznamujejo konec postnega meseca ramazan, se začenja v sredo oziroma četrtek, odvisno od pojava mlade lune. Talibani so že v preteklosti ob bajramu ustavljali napade.

Trenutne varnostne razmere v Afganistanu so napete. Od uradnega začetka umika tujih enot iz države 1. maja so talibani sprožili več ofenziv na varnostne sile v različnih delih države.

Eksplozija le nekaj ur pred napovedjo prekinitve ognja

Le nekaj ur pred sporočilom talibanov je bilo v eksploziji ob cesti podtaknjene bombe v pokrajini Zabul na jugu države ubitih najmanj 11 ljudi, ki so potovali z avtobusom. Še 28 ljudi je bilo po navedbah afganistanskega notranjega ministrstva v napadu poškodovanih.

Najhujši napad v več kot letu dni je sicer državo pretresel v soboto, ko je v eksploziji podtaknjenih bomb pri dekliški šoli v Kabulu umrlo več kot 60 ljudi, ranjenih je več kot 100, večinoma učenk te šole. Vladna stran za napad krivi talibane, ki zanikajo vpletenost.