Nadzorna točka afganistanske vojske. Foto: Reuters
Nadzorna točka afganistanske vojske. Foto: Reuters

V prejšnjem tednu so talibani prevzeli nadzor nad območji ob petih državah, Iranu, Tadžikistanu, Turkmenistanu, Kitajski in Pakistanu. Napredovanje talibanov poteka ob pospešenem umiku tujih sil iz Afganistana, kjer so bila prisotne 20 let.

Hudi spopadi med talibani in afganistanskimi vladnimi silami so potekali tudi v severni provinci Balk ob meji z Uzbekistanom, poroča Al Džazira.

Reuters navaja dva višja neimenovana predstavnika varnostnih sil, ki sta dejala, da so talibani zasedli mehni prehod Islam Kala na meji z Iranom v provinci Herat. Afganistanske varnostne sile in cariniki so pobegnili čez mejo.

Tudi iranska televizija v arabskem jeziku Al Alalam je poročala, da so afganistanski vojaki pred talibani čez mejni prehod pobegnili v Iran.

Tiskovni predstavnik afganistanskega notranjega ministrstva Tarik Arian je poročila zanikal in dejal, da je prehod še vedno v rokah vladnih sil. "Vse afganistanske varnostne sile, tudi mejne enote, so prisotne na območju in skušajo ozemlje prevzeti nazaj,", je dejal. Reuters je skušal priklicati urad lokalnega guvernerja in policijo, a je bil pri tem neuspešen.

Drug vir je dejal, da so talibani v Heratu brez boja zasedli pet okrožij.

Ta teden je več kot 1000 afganistanskih vojakov pobegnilo v Tadžikistan, ko so talibani zasedli večino severne province Badaksan, ki meji tudi na Kitajsko in Pakistan.

Obstaja bojazen, da afganistanske vlade sile ne bodo kos talibanskim borcem. Foto: Reuters
Obstaja bojazen, da afganistanske vlade sile ne bodo kos talibanskim borcem. Foto: Reuters

Obrambno ministrstvo je sporočilo, da so vladne sile v četrtek sicer povrnile nadzor nad glavnim mestom province Badgis Kala-e-Nav, ki so ga talibani zasedli v sredo.

V to regijo so oblasti napotile na stotine vojakov, je sporočilo ministrstvo. Spopadi naj bi potekali na obrobju glavnega mesta province.

V rokah talibanov je že preostanek Bagdisa, po nekaterih podatkih pa so talibani osvojili že več kot 100 okrožij v Afganistanu.

Talibani: Nadzorujemo 85 odstotkov države

Predstavniki talibanov, ki so danes na obisku v Moskvi, so sporočili, da nadzorujejo okoli 250 od 398 okrožij. Pravijo, da nadzorujejo 85 odstotkov Afganistana.

Afganistanska vlada te navedbe zavrača, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Glavna mesta so sicer še naprej pod nadzorom vlade.

Talibani so še pospešili svoje napredovanje po umiku ameriških sil iz države. Še največ so pridobili v severnem delu države.

Biden zagovarja umik

Ameriški predsednik Joe Biden medtem brani svojo odločitev o umiku iz države. V četrtek je dejal, da ne pričakuje, da bodo talibani prevzeli nadzor nad celotno državo in da zaupa afganistanski vojski. Po njegovih besedah 75.000 talibanskih borcev ni kos 300.000 pripadnikom afganistanskih varnostnih sil.

ZDA naj bi v državi tudi po končanem umiku svojih sil ohranile od 650 do 1000 vojakov za varovanje ameriškega veleposlaništva v Kabulu, tamkajšnjega letališča in drugih vladnih poslopij, poroča BBC.

Raziskave javnega mnenja v ZDA sicer kažejo, da javnost večinoma podpira umik iz Afganistana.

Biden je še dejal, da se trudijo iz Afganistana v ZDA prepeljati prevajalce in druge Afganistance, ki so sodelovali z ameriškimi silami. Kot je dejal, so odobrili poseben vizum okoli 2500 ljudem, a jih je v ZDA do zdaj prišla le polovica.