Na srečanju je bilo izrečeno veliko toplih besed in podeljeno veliko nasmeškov in stiskov rok, obveze obeh držav pa so brez natančnega načrta ali časovnice. Foto: AP
Na srečanju je bilo izrečeno veliko toplih besed in podeljeno veliko nasmeškov in stiskov rok, obveze obeh držav pa so brez natančnega načrta ali časovnice. Foto: AP
Mun Dže In
Mnogi so poudarili, da je južnokorejski predsednik Mun Dže In (v sredini) odigral ključno vlogo, da je do srečanja sploh prišlo. Foto: AP

Dogovor, dosežen 12. junija na otoku Sentosa, bo v svetovni zgodovini ostal kot dogodek, ki je končal hladno vojno.

Južnokorejski predsednik Mun Dže In
Singapur
Najeto letalo prevoznika Air China, ki je Kim Džong Una odpeljalo iz Singapurja v Peking. Foto: AP
Singapur
Celotne stroške varovanja in bivanja severnokorejske delegacije na otoku Sentosa bo kril Singapur. Foto: AP

Dejstvo, da je temu srečanju pomembno botrovala Kitajska, podprla pa ga je tudi Japonska, omogoča zmeren optimizem, da se bo trajno umirilo eno najbolj nevralgičnih konfliktnih območij v svetu.

Slovenski predsednik Borut Pahor
Mednarodna pričakovanja po srečanju velika

Južnokorejski predsednik Mun Dže In, ki je v pripravah na srečanje med Donaldom Trumpom in Kim Džong Unom odigral zelo pomembno vlogo, je po koncu šesturnih pogovorov dejal, da dogovor med voditeljema "končuje hladno vojno".

"Dogovor, dosežen 12. junija na otoku Sentosa, bo v svetovni zgodovini ostal kot dogodek, ki je končal hladno vojno," je dejal Mun in pohvalil "pogum in odločenost" obeh voditeljev, da se nista zadovoljila z "zastarelo stvarnostjo, temveč sta si drznila narediti korak k spremembi". Ob tem je posvaril, da gre zgolj za začetek in da jih lahko čakajo še številne težave. "Vendar se nikoli ne bomo vrnili v preteklost, prav tako pa se na tej poti ne bomo nikoli predali."

Seul želi pojasnilo glede končanja vojaških vaj z ZDA
Ameriški predsednik je na novinarski konferenci po srečanju dejal, da bodo ZDA končale "provokativne vojaške igre" na Korejskem polotoku, ki jezijo Severno Korejo. Iz Seula so glede te izjave sporočili, da bodo od predsednika Trumpa zahtevali pojasnilo o njegovih namerah. Tudi ameriške sile v Južni Koreji niso dobile nobenih navodil v zvezi z morebitnim umikom. "Ameriške vojaške sile v Koreji niso prejele nobenih novih navodil glede izvajanja ali prekinitve skupnih vaj," je dejala vodja tamkajšnjih sil Jennifer Lovett.

Generalni sekretar ZN-a Antonio Guterres je medtem mednarodno skupnost pozval, naj ponudi podporo izvajanju sporazuma glede denuklearizacije. "Izvajanje današnjega in prejšnjih sporazumov v skladu z resolucijami Varnostnega sveta bo zahtevalo potrpljenje in podporo svetovne skupnosti," je dejal tiskovni predstavnik ZN-a Stephane Dujarric.

Kitajsko zunanje ministrstvo je sporočilo, da se bodo še naprej trudili za oblikovanje mirovnega mehanizma na Korejskem polotoku, in pohvalilo zaveze Kima in Trumpa. Tudi Mednarodna agencija za jedrsko energijo (IAEA) je pozdravila doseženi napredek in sporočila, da je pripravljena pomagati pri vseh dejavnostih, s katerimi se bo preverjala zaveza režima v Pjongjangu za popolno jedrsko razorožitev.

Moskva: Spodbuda tudi za trgovinsko sodelovanje
Rusija je srečanje v Singapurju ocenila pozitivno. Namestnik ruskega zunanjega ministra Sergej Rjabkov je dejal, da je Moskva pripravljena pomagati pri spoštovanju dogovora med ZDA in Severno Korejo, a opozorila, da "se hudič skriva v podrobnostih, zato se je treba zakopati v detajle. A pobuda je bila dana". Rusija tudi upa, da bo rešitev jedrske krize olajšala trgovinsko sodelovanje in da bodo na neki točki znova zaživeli šeststranski pogovori med obema Korejama, ZDA, Rusijo, Japonsko in Kitajsko.

Tudi japonski premier Šinzo Abe je pozdravil Kim Džong Unovo obljubo o denuklearizaciji Korejskega polotoka. Dodal je, da bo razrešitev vprašanja japonskih državljanov, ki jih je ugrabila Severna Koreja, potrebovala močno podporo ZDA.

EU: "Bistven in nujen korak"
V Evropski uniji so srečanje Donalda Trumpa in Kim Džong Una označili za "bistven in nujen korak" za nadgradnjo pozitivnega razvoja dogodkov v medkorejskih odnosih, ki da je v veliki meri zasluga vodenja, modrosti in odločnosti južnorejskega predsednika Mun Dže Ina, je poudarila visoka zunanjepolitična predstavnica EU-ja Federica Mogherini. Vrh po besedah Mogherinijeve tudi potrjuje prepričanje EU-ja, da je diplomacija edina pot k trajnemu miru na Korejskem polotoku.

Cilj, skupen celotni mednarodni skupnosti, ostaja popolna, preverljiva in nepreklicna jedrska razorožitev Korejskega polotoka, je izpostavila visoka zunanjepolitična predstavnica in dodala, da skupna izjava, ki so jo podpisale ZDA in Severna Koreja, daje "jasno znamenje, da je ta cilj mogoče doseči". "EU ostaja pripravljen pomagati in podpirati nadaljnja pogajanja in druge korake, namenjene vzpostavljanju zaupanja in zagotavljanju trajnega miru, varnosti in blaginje na Korejskem polotoku brez jedrskega orožja," je še izpostavila Mogherinijeva.

Pahor: "Voditelja vračata upanje v mirno reševanje vseh sporov"
Srečanje je pozdravil tudi slovenski predsednik Borut Pahor. Kot je povedal, srečanje in podpis dokumenta, ki med drugim obeta denuklearizacijo Korejskega polotoka, vračata upanje v mirno reševanje vseh sporov ter v svetovni mir in varnost. Pahor še meni, da sta voditelja pokazala sposobnost razumeti, kako velika tveganja za svetovni mir so bila pred njima. "Smelo sta storila zgodovinski korak v dobro miru in varnosti v svetu," so sporočili iz urada slovenskega predsednika.

Predsednik republike je poudaril tudi politično modrost in premočrtnost južnokorejskega predsednika Mun Dže Ina, ki je, pogosto osamljen, ves čas od prevzema mandata iskreno verjel in delal za ta zgodovinski dogodek. "Dejstvo, da je temu srečanju pomembno botrovala Kitajska, podprla pa ga je tudi Japonska, omogoča zmeren optimizem, da se bo trajno umirilo eno najbolj nevralgičnih konfliktnih območij v svetu," je izpostavil Pahor.

Iran posvaril Pjongjang
Po drugi strani pa se je Iran na dogajanje odzval previdno. Predstavnik iranske vlade Mohamed Bager Nobaht (Mohammad Bagher Nobakht) je tako Kim Džong Una posvaril, naj Trumpu ne zaupa: "Nihče ne ve, s kakšnim človekom se pogaja severnokorejski voditelj. Lahko, da bo preklical dogovor še pred prihodom domov," je dejal.

Dogovor, dosežen 12. junija na otoku Sentosa, bo v svetovni zgodovini ostal kot dogodek, ki je končal hladno vojno.

Južnokorejski predsednik Mun Dže In

Dejstvo, da je temu srečanju pomembno botrovala Kitajska, podprla pa ga je tudi Japonska, omogoča zmeren optimizem, da se bo trajno umirilo eno najbolj nevralgičnih konfliktnih območij v svetu.

Slovenski predsednik Borut Pahor
Mednarodna pričakovanja po srečanju velika