Ameriški predsednik Donald Trump je prvi  visoki predstavnik, ki se je sestal z novim japonskim cesarjem Naruhitom. Foto: Reuters
Ameriški predsednik Donald Trump je prvi visoki predstavnik, ki se je sestal z novim japonskim cesarjem Naruhitom. Foto: Reuters

Ameriškega predsednika Donalda Trumpa na visokem obisku Japonske spremlja tudi prva dama Melania Trump. Ameriški par je sprejel novi japonski cesar Naruhito. Ta je prisegel 1. maja 2019, le dan po abdikscijii njegovega očeta, cesarja Akihita. Trump je po obisku palače dejal, da je "velika čast in velika stvar" sestati se z novim cesarjem.

Sicer pa se je Trump sestal tudi z japonskim premierjem Šinzom Abejem. Na skupni novinarski konferenci je Trump poudaril, da si ZDA ne prizadevajo za spremembo režima v Iranu.

"Ne prizadevamo si za spremembo režima. To bi rad jasno povedal. Prizadevamo si, da ne bo nobenega jedrskega orožja. Sploh si ne želim prizadeti Irana," je dejal. Ob tem je ponovil kritike, da je mednarodni jedrski sporazum z Iranom iz leta 2015 slab, in dodal, da je odprt za nova pogajanja.

ZDA so namreč ravno pred dnevi napovedale, da bodo na Bližnji vzhod poslale dodatnih 1.500 vojakov, enoto z raketami patriot, eskadriljo lovskih letal in izvidniškim letalom. Dodatne vojaške sile bodo namenjene predvsem za boljšo obrambo pred iranskimi silami.

Abe se želi sestati s Kimom

Japonski premier je izrazil pripravljenost, da Tokio posreduje pri razbremenitvi napetosti med Washingtonom in Teheranom. Trump pa je podprl neposredne pogovore med Tokiem in Pjongjangom, Abe se namreč želi sestati s severnokorejskim voditeljem Kim Džong Unom.

Poleg Irana je bila osrednja tema pogovorov z Abejem še Severna Koreja, ki za Japonsko velja za glavno grožnjo.

Predsednik ZDA je severnokorejskega voditelja Kim Džong Una, s katerim se je osebno srečal dvakrat, opisal kot zelo pametnega moža, ki se zaveda pomena denuklearizacije Korejskega polotoka.

Trump ostaja glede kitajske optimističen

Glede Kitajske in nedavnega trgovinskega zaostrovanja razmer pa je Trump dejal, da obstajajo zelo dobre možnosti za sklenitev trgovinskega sporazuma med državama.