Bolnišnica v Ljandžungangu. Foto: Reuters
Bolnišnica v Ljandžungangu. Foto: Reuters

Kelly je v svojem pisnem priporočilu, ki ga je avstralsko ministrstvo za zdravstvo objavilo 31. decembra, zapisal, da “ne verjame, da obstaja dovolj močen argument skrbi za javno zdravje za kakršnekoli dodatne ukrepe". Ob tem je vsakršne omejitve, ko gre za potovanja iz Kitajske, označil za "nesorazmerne glede na obstoječe tveganje".

A minister za zdravje Mark Butler, ki je v nedeljo naznanil odločitev vlade na to temo, ni želel odgovoriti na konkretna vprašanja novinarjev glede Kellyjevega priporočila, dejal je le, da priporočilo potrjuje, da je "Avstralija dobro pozicionirana v boju proti covidu", a da so teste pred poleti uvedli “zaradi previdnosti”.

Tudi Evropski center za preprečevanje in nadzor bolezni (ECDC) je prejšnji teden ocenil, da je obvezno testiranje potnikov iz Kitajske na okužbo z novim koronavirusom neupravičeno, čeprav se je število primerov okužb na Kitajskem povečalo - a so številne evropske države kljub temu uvedle testiranje omenjenih potnikov.

V kitajskih bolnišnicah osebje brez dopusta

Medtem pa so številne kitajske bolnišnice zaradi povečevanja števila okužb z novim koronavirusom preklicale novoletne dopuste in zaposlenim odredile opravljanje nadur. Med drugim so nadure opravljali v bolnišnicah v pokrajinah Šanši, Hebej, Hunan, Džjangsu, Šanši in Hejlongdžjang.

Še v soboto je kitajsko ministrstvo za izredne razmere tridnevne novoletne praznike med 31. decembrom in 2. januarjem označilo kot "prve daljše počitnice", odkar je vlada decembra začela opuščati strogo politiko ničelne tolerance do covida-19.

A so bolnišnice v različnih pokrajinah na svojih uradnih računih na družbenih omrežjih kmalu zatem objavile, da se morajo zaposleni zaradi odgovornosti za zaščito bolnikov tudi v teh treh dneh javiti v službo.

Po uradnih podatkih naj bi sicer na Kitajskem imeli le po nekaj smrti zaradi covida-19 dnevno. Kitajski zdravstveni organi so danes na primer sporočili, da je na prvi dan novega leta zaradi virusa umrl en sam človek. Po novem namreč smrt bolnika okužbi s koronavirusom pripišejo le, če umre neposredno zaradi odpovedi dihanja, ki je posledica covida-19.

Britansko podjetje Airfinity, ki se ukvarja z obdelavo zdravstvenih podatkov, je po drugi strani menilo, da je resnično število dnevno umrlih zaradi okužbe z novim koronavirusom verjetno že doseglo in preseglo število 9000, do 8. januarja pa bi lahko po njihovih projekcijah na dan umrlo po kar 25.000 ljudi.

Družba Airfinity namreč ocenjuje, da je število novih okužb na Kitajskem morda že doseglo vrh, hospitalizacije in smrtni primeri pa ga bodo verjetno dosegli v naslednjih nekaj tednih. Drugi vrhunec okužb naj bi po njihovih izračunih sledil v začetku marca, ko naj bi dnevno število primerov doseglo 4,2 milijona.