Po izbruhu, ki je povezan s tržnico Šinfadi na jugu Pekinga, so v glavnem mestu začeli množično testirati na covid-19. Foto: Reuters
Po izbruhu, ki je povezan s tržnico Šinfadi na jugu Pekinga, so v glavnem mestu začeli množično testirati na covid-19. Foto: Reuters

V zadnjih petih dneh so v kitajskem glavnem mestu ugotovili 106 novih primerov okužbe s koronavirusom. "Razmere v prestolnici so izjemno hude," je povedal tiskovni predstavnik pekinških oblasti Šu Hedžian. Napovedali so testiranje lastnikov stojnic in upravnike vseh tržnic s hrano, restavracij in vladnih menz. Na dan lahko po novem testirajo 90.000 ljudi. Med drugim so testirali 8000 zaposlenih na tržnici Šinfadi in jih namestili v skupne namestitve za izolacijo.

Vse skupaj so do zdaj v Pekingu razkužili 276 tržnic, 11 so jih zaprli. Razkužili so tudi 33.000 podjetij s hrano in pijačo. Zaprli so tudi tržnico Tjantaohonglian v okrožju Šičeng v osrednjem delu prestolnice, potem ko so pri enem od zaposlenih potrdili okužbo. Za sedem okoliških stanovanjskih sosesk so odredili karanteno, v celotni prestolnici pa za skupaj 29.

Skupaj že več kot osem milijonov okužb

Po svetu so skupaj potrdili že več kot osem milijonov okužb, umrlo pa je 435.176 ljudi. Število potrjenih primerov verjetno predstavlja le delež vseh okužb, saj številne države ne izvajajo obširnega testiranja ali pa imajo omejene zmogljivosti.

Taksislužbam in drugim prevoznikom so prepovedali prevoze iz mesta, da bi zajezili izbruh. Izslediti skušajo tudi tiste, ki so odšli v druge dele države. "Visoko ogroženi ljudje, ki so zapustili Peking, morajo takoj obvestiti lokalne oblasti," je povedal Šu. S pekinškimi okužbami so povezane tudi štiri okužbe v provinci Hebej, ki obkroža glavno mesto, ter en primer v provinci Sečuan, na jugozahodu države.

Kitajski center za nadzor in preprečevanje bolezni je v ponedeljek sporočil, da je sev virusa, ki so ga našli v pekinškem izbruhu, enak glavnemu sevu v evropskih državah. Najverjetneje je prenašalec prišel iz neke druge države ali pa iz drugega dela Kitajske, je pojasnil glavni epidemiolog Vu Zunjou. V zadnjem dnevu so poročali o osmih uvoženih primerih novega koronavirusa.

Koronavirus: Razmere v Pekingu so zelo resne

V Latinski Ameriki in na Karibih več kot 80.000 žrtev

Od marca, ko se je novi koronavirus začel širiti po Latinski Ameriki, je covid-19 terjal 80.505 življenj, od tega več kot polovico – 43.959 v Braziliji. Skupno so v regiji potrdili že več kot 1,682 milijona okužb. V Braziliji, kjer živi 212 milijonov ljudi, so zaznali več kot 888.000 okužb, kar je več kot v celotni Aziji.

Med bolj prizadetimi je še Mehika, kjer je umrlo 17.141 ljudi, potrdili pa so 146.837 okužb. Več tisoč smrti imajo tudi v Peruju, kjer je umrlo 6688 bolnikov. Medtem so v Čilu ugotovili skoraj 180.000 okužb, umrlo pa je 3362 ljudi.

Nova Zelandija: Prve nove okužbe po 25 dneh

Z Nove Zelandije poročajo o prvih dveh primerih okužbe s koronavirusom po 25 dneh. "Ministrstvo lahko potrdi dva nova primera covida-19, ki sta posledica nedavnega potovanja v Združeno kraljestvo. Primera sta povezana," so sporočili z zdravstvenega ministrstva. Novozelandske meje so odprte zgolj za Novozelandce in njihove družinske člane ter nekaj izjem, kot so poslovne poti. Vsi morajo ob prihodu v državo v dvotedensko karanteno.

Na Novi Zelandiji so do zdaj po podatkih ameriške univerze Johnsa Hopkinsa potrdili nekaj več kot 1500 primerov novega koronavirusa, umrlo je 22 ljudi. Novozelandske oblasti so pretekli teden sporočile, da v državi nimajo več aktivnih okužb, in odpravile vse omejitve, ki so jih sprejeli zaradi epidemije covida-19. Meje ostajajo zaprte.

V delih Turčije obvezne maske na javnih mestih

V Turčiji so po novem v 42 provincah na javnih mestih obvezne zaščitne maske, je sporočil turški minister za zdravje Fahrettin Koca. Oblasti so se za ta ukrep odločile, ker je v državi od začetka rahljanja ukrepov za zajezitev širjenja novega koronavirusa pred približno dvema tednoma število novih primerov znova naraslo.

Kot je v ponedeljek prek Twitterja sporočil Koca, so v zadnjem dnevu potrdili 1592 novih primerov okužbe, umrlo je 18 ljudi. Število dnevno potrjenih novih okužb je v začetku meseca znašalo približno 800, aprila pa nekaj časa celo več kot 5000.

Kot je sporočil Koca, je širjenje mogoče spraviti pod nadzor, če bodo ljudje nosili maske in ohranjali ustrezno medsebojno razdaljo. Naznanil je, da so maske po novem obvezne v 42 provincah v državi, kar je približno polovica vseh. Okužbe naj bi se najhitreje širile v provincah s pretežno kurdskim prebivalstvom, Diyarbakir in Van.

Turški letalski prevoznik Turkish Airlines je pretekli teden začel postopno obnavljati mednarodne letalske povezave.