27-letnega rokoborca so z obešanjem usmrtili v mestu Širaz na jugu države. Obsojen je bil umora varnostnika Hasana Turkmana, ki naj bi ga zabodel med obsežnimi protivladnimi protesti leta 2018.

Iranska državna televizija je prejšnji teden predvajala videoposnetek, v katerem je Afkari priznal umor varnostnika. Nato se je po družbenih omrežjih razširil zvočni posnetek, posnet v zaporu, v katerem naj bi Afkari zatrdil, da so ga v zaporu mučili in iz njega izsilili priznanje, poroča BBC.

Njegova brata Vahid in Habib sta bila v istem primeru obsojena na 54 in 27 let zapora. Odvetnik vseh treh bratov Hasan Junesi trdi, da ni dokazov za Afkarijevo krivdo, saj naj bi dokazni videoposnetek nastal uro pred dejanskim umorom varnostnika. Prav tako naj bi Afkariju odrekli obisk družine pred usmrtitvijo, kot predvideva zakon.

Mednarodni športniki razburjeni zaradi usmrtitve

Mednarodni olimpijski komite (IOC) je izrazil obžalovanje ob usmrtitvi. "Zelo smo razburjeni, da prošnje športnikov z vsega sveta in vsa prizadevanja IOC-ja niso dosegli cilja," so zapisali.

Združenje športnikov sveta z več kot 85.000 člani je sporočilo, da je Afkari nepravično postal tarča zaradi sodelovanja na protestih. Pred usmrtitvijo so pozvali k izključitvi Irana iz športnih tekmovanj po svetu, če bo Afkari usmrčen.

Tudi ameriški predsednik Donald Trump je pozval Iran, naj pomilosti Afkarija.

Skupine za človekove pravice Iran pogosto obtožujejo mučenja zapornikov in predvajanja izsiljenih priznanj. Iranske oblasti navedbe zanikajo.