Mjanmarski protestniki žalujejo za ubitimi svojci. Foto: Reuters
Mjanmarski protestniki žalujejo za ubitimi svojci. Foto: Reuters

"Poklicna vojska sledi mednarodnim standardom ravnanja in je odgovorna za zaščito ‒ ne škodovanje ‒ ljudi, ki jim služi," so v redkem javnem odzivu na dogajanje po svetu zapisali vojaški poveljniki 12 držav ‒ Združenega kraljestva, ZDA, Japonske, Avstralije, Kanade, Danske, Nemčije, Grčije, Italije, Nizozemske in Južne Koreje.

Sorodna novica Mjanmar: Na protestih ob prazniku vojske po poročanjih ubitih na desetine ljudi

Generalni sekretar Združenih narodov Antonio Guterres je dejal, da je "globoko šokiran" nad nasiljem, britanski zunanji minister Dominic Raab pa ga je označil za "novo najnižjo točko". Delegacija Evropske unije v Mjanmaru je sporočila, da bo sobota "ostala zapisana kot dan terorja in sramote".

Ameriški sekretar Antony Blinken je vojsko obtožil "vladavine terorja" in dejal, da je "žrtvovala življenja ljudi za interese peščice", poroča BBC.

Posebni odposlanec Združenih narodov za Mjanmar Tom Andrews je ravnanje vojske označil za "množični umor". Pozval je k ukrepanju ‒ če ne prek Varnostnega sveta ZN-a, pa z uvedbo mednarodnega kriznega vrha ‒ in blokado financiranja ter dostopa do orožja za vojaško hunto, poroča Guardian.

Varnostni svet Združenih narodov zaradi nasprotovanja stalnih članic Rusije in Kitajske namreč ne more sprejeti sankcij proti vojaški hunti.

Krvavo posredovanje mjanmarske vojske ob dnevu oboroženih sil

Vojaška parada. Foto: Reuters
Vojaška parada. Foto: Reuters

Mjanmarska vojska je v soboto praznovala dan oboroženih sil, ki so ga zaznamovali z vojaško parado, ki so se je udeležili predstavniki Rusije, Kitajske, Indije, Pakistana, Bangladeša, Vietnama, Laosa in Tajske. Vrhovni poveljnik in vodja vojaške hunte Min Aung Hlaing je v govoru napovedal, da bo "branil demokracijo", obljubil je nove volitve, hkrati pa protestnike posvaril pred zbiranjem.

Spopadi med vojsko in etničnimi milicami

Sočasno so v državi potekali eni najhujših spopadov med vojsko in oboroženimi etničnimi milicami, ki nadzirajo dele Mjanmara, poroča Reuters. Vojaška letala so v napadih na vas, ki jo nadzira oborožena milica ljudstva Karen, ubila najmanj tri ljudi, prebivalci so pobegnili v džunglo. Frakcija Nacionalne Unije Karen je predtem sicer sporočila, da so v napadu na vojaško postojanko blizu meje s Tajsko ubili deset ljudi.

Protestnik: "Ubijajo nas kot piščance."

Prodemokratični protestniki so se kljub svarilom znova množično podali na ulice, kot to počnejo že od državnega udara na začetku februarja in aretacije voditeljice Aung San Su Či. Vojska je posredovala brutalno in ubila daleč največ protestnikov v enem dnevu do zdaj, med njimi tudi več otrok in najstnikov.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Mjanmarsko združenje za podporo političnim zapornikom (AAPP) število v soboto ubitih protestnikov postavlja na 91. Lokalni medij Myanmar Now navaja število 114. Združeni narodi so sporočili, da prejemajo poročila "o številnih ubitih" in več sto ranjenih. Število ubitih na prodemokratičnih protestih po državnem udaru se je s tem povzpelo krepko nad 400.

"Ubijajo nas kot ptice ali piščance, celo na naših domovih. Kljub temu nadaljujemo proteste," je za Reuters povedal prebivalec mesta Mjingjan Tu Ja Zav. "Ne gre več za zatiranje protestov, gre za masaker," pa je ocenil direktor organizacije Burma Human Rights Network v Združenem kraljestvu Kyaw Win.

Vojska streljala na udeležence pogrebnih slovesnosti

V nedeljo so po Mjanmaru potekale pogrebne slovesnosti za ubite na sobotnih protestih. Al Džazira poroča, da so v bližini mesta Bago pri trgovski prestolnici Jangon, vojaki streljali na udeležence pogreba. O žrtvah za zdaj ne poročajo.

"Medtem ko smo zanj peli revolucionarno pesem, so prišle varnostne sile in začele streljati na nas. Razbežali smo se," je za Reuters povedala ženska, identificirana kot Aye, ki se je udeležila pogrebnih slovesnosti za v soboto ubitim 20-letnim Thao Maung Maungom.