Žalovanje za ubitim protestnikom Čit Min Thunom, ki je bil ubit med protesti v mestu Jangon. Foto: Reuters
Žalovanje za ubitim protestnikom Čit Min Thunom, ki je bil ubit med protesti v mestu Jangon. Foto: Reuters

"Mjanmar nadzira morilski, nezakonit režim," je dejal Andrews. Vojska je od prevzema oblasti nezakonito pridržala več kot 2000 ljudi, je še Andrews poudaril v svojem govoru pred odborom ZN-a za človekove pravice.

Večina izmed 70 ubitih je po njegovih navedbah mlajših od 25 let. Samo med današnjimi protesti je bilo ubitih najmanj devet ljudi.

Sorodna novica Policist iz Mjanmara: "Ukazali so mi, naj streljam na protestnike. To sem zavrnil."

"Obstaja ogromno videodokazov, kako varnostne sile pretepajo protestnike, zdravnike in opazovalce. Obstajajo šokantni posnetki posledic vojaških napadov, vključno s strelnimi ranami na glavah protestnikov in posnetek, v katerem vojaki vlečejo ali odnašajo trupla svojih žrtev," je še dejal.

Poudaril je še, da se zločini dogajajo z vedenjem najvišjega vodstva, vključno z vodjo hunte Min Aung Hlaingom.

Mjanmar: "Oblasti izredno zadržane"

Na zasedanje se je prek videopovezave vključil tudi Čan Aje, stalni sekretar mjanmarskega zunanjega ministrstva, ki je povedal, da so "oblasti izjemno zadržane pri spopadanju z nasilnimi protestniki".

Poročevalec pozval k sankcijam proti vojaškim voditeljem in naftnim podjetjem

Posebni poročevalec Andrews, nekdanji ameriški kongresnik, je pozval k usklajenim in koordiniranim mednarodnim sankcijam proti vojaškim voditeljem ter korporacijama Myanmar Oil in Gas Enterprise v lasti vojske, katerih prihodki za letošnje leto so ocenjeni na milijardo dolarjev.

ZDA so pozvale k pritisku na vojsko, "da preneha nasilje nad mirnimi protestniki in da se obnovi demokratično izvoljena vlada".

Kitajska in Rusija, ki imata po navedbah Reutersa tesne vezi z mjanmarsko vojsko, sta pozvali k spodbujanju sprave ob spoštovanju mjanmarskih notranjih zadev.