Ponesrečilo se je letalo C-130. Foto: EPA
Ponesrečilo se je letalo C-130. Foto: EPA

Ministrstvo je sporočilo, da se je število smrtnih žrtev nesreče povišalo na 45. Med umrlimi so poleg vojakov tudi civilisti. Preživeli naj bi se večinoma rešili s tem, da so skočili z letala, še preden je to trčilo ob tla.

Vojska še vedno pogreša pet pripadnikov.

Letalo je zapeljalo s steze med pristajanjem na otoku Jolo, okoli tisoč kilometrov južno od filipinskega glavnega mesta Manila, je povedal poveljnik filipinskih oboroženih sil, general Cirilito Sobejana.

Na letalu naj bi bili predvsem vojaki, ki so pred kratkim končali osnovno vojaško urjenje in naj bi na nemirnem otoku sodelovali v boju proti teroristom v tej večinsko muslimanski regiji. Vojaška prisotnost na jugu Filipinov je močna, saj tam deluje več oboroženih skupin, med njimi je najbolj znana teroristična skupina Abu Sajaf, odgovorna za nekaj najhujših bombnih napadov in ugrabitev na Filipinih.

Letalo je sicer vzletelo iz oporišča v Manili in preletelo mesto Cagayan de Oro v južni regiji Mindanao, nato pa se usmerilo proti otoku Jolo, so sporočili iz vojske. Na letalu je bilo poleg vojakov tudi več vojaških vozil. Letalo je novo, saj je v uporabi šele od februarja.