Letalo, ki je strmoglavilo, je bil zračni tanker C-130 Hercules kanadske družbe Coulson Aviation, ki že dalj časa deluje tudi v Avstraliji. Foto: Reuters
Letalo, ki je strmoglavilo, je bil zračni tanker C-130 Hercules kanadske družbe Coulson Aviation, ki že dalj časa deluje tudi v Avstraliji. Foto: Reuters

Zračni tanker s posadko je izginil z radarjev v zvezni državi Novi Južni Wales malo po 13. uri, ko je poletel na gašenje večjega požara na območju.

Vzrok strmoglavljenja še ni znan.

Premierka Novega Južnega Walesa Gladys Berejiklian je sporočila, da je letalo strmoglavilo v Snežnem gorovju (Snowy Mountains), dve uri južno od prestolnice Canberra.

Berejiklianova je izrazila sožalje svojcem in ob tem dejala, da dogodek znova priča, da sezone požarov na jugu Avstralije še zdaleč ni konec.

Treh žrtev še niso identificirali, oblasti so sporočile le, da je šlo za državljane ZDA. Po navedbah gasilcev Novega Južnega Walesa so posadko za to sezono najeli iz ZDA, da bi jim pomagala gasiti požare.

Požari so se znova razplamteli

Požari na jugovzhodu Avstralije so se po obdobju padavin zaradi vročinskega vala in vnovične okrepitve vetra znova razplamteli.

Po Novem Južnem Walesu tako divja več kot 80 požarov, zaprto je tudi letališče v Canberri, ki se mu nevarno bližata dva požara.

Izjemno nevaren je sredi dneva postal zlasti eden izmed obeh požarov in oblasti so prebivalce treh predmestij Canberre, ki ležijo na njegovi poti, opozorile, da je prepozno za odhod. Pozvali so jih, naj si poiščejo zatočišče.

Na obrobju Canberre sicer požari divjajo že več tednov. Na začetku leta se je mesto zaradi dima od požarov več dni spopadalo z najslabšo kakovostjo zraka na svetu.

Avstralija se vse od septembra lani bojujejo z gozdnimi požari, ki so doslej terjali najmanj 30 življenj. Uničili so več kot deset milijonov hektarjev površin. Najhuje prizadeti zvezni državi sta Novi Južni Wales in Viktorija.