Predsednik Gotabaya Rajapaksa naj bi si želel podrediti pravosodje in policijo. Foto: Reuters
Predsednik Gotabaya Rajapaksa naj bi si želel podrediti pravosodje in policijo. Foto: Reuters

Glavna opozicijska stranka SJB je osvojila 24 odstotkov glasov in osvojila 54 sedežev. Manjšinska tamilska stranka ITAK pa je pristala na tretjem mestu z desetimi poslanskimi sedeži, kažejo končni izidi srednih parlamentarnih volitev v tej državi.

Brata Mahinda in Gotabaya Rajapaksa sta s tem izpolnila zadane cilje, da si zagotovita zadostno večino za spreminjanje državne ureditve.

Mahinda Rajapaksa bo tako zagotovo še naprej predsednik vlade, okrepil pa bo tudi položaj brata Gotabaye Rajapakse, ki je predsednik države in je novembra 2015 po prihodu na položaj tudi imenoval brata za premierja.

Gotabaya Rajapaksa je po volilni zmagi tudi dejal, da visoko podporo stranki razume tudi kot podporo njegovemu programu za prenovo države, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Na vrsti odprava omejitev predsedniških omejitev

Kljub kritikam si brata Rajapaksa predvsem prizadevata za odpravo omejitev predsedniških mandatov, prav tako pa, da bi si predsednik lahko znova povsem podredil pravosodje in policijo. Oba brata trdita, da je treba dati vso moč predsedniku, da lahko prenovijo državo. V ozadju pa so po poročanju francoske tiskovne agencije AFP predvsem prizadevanja, da si utrdita oblast in onemogočita tekmece.

In ne glede na strahove in opozorila zagovornikov človekovih pravic pred strahovlado sta si brata Rajapaksa zagotovila t. i. super večino v parlamentu. Močno priljubljena sta predvsem zaradi svoje vodilne vloge pri zatrtju upornih tamilskih tigrov v krvavi 37-letni državljanski vojni.

Predsednik države, Gotabaya Rajapaksa, si je kot poveljnik varnostnih sil pridobil celo naziv terminator.

Nekdanji premier Ranil Wickremesinghe je medtem s svojo nacionalno stranko UNP doživel hud poraz. Osvojil je le en poslanski sedež. Stranka je sicer pred volitvami dobesedno razpadla. Večina prej priljubljenih kandidatov je odšla v stranko SJB, ki jo vodi nekdanji predsedniški kandidat Sajith Premadasa.

Novi sklic parlamenta v Kolombu se bo sešel 20. avgusta.