Vojska ima posredne in neposredne načine za vplivanje na delovanje medijev. Foto: EPA
Vojska ima posredne in neposredne načine za vplivanje na delovanje medijev. Foto: EPA

Organizacija, ki se ukvarja z zaščito svobode medijev, je sporočila, da je vojska vzpostavila "linije nadzora" za pritisk na medije. Novinarje, ki so bili preveč odkrito kritični, pa so napadli, jim grozili ali jih aretirali.

CPJ v poročilu po poročanju Reutersa pravi, da je vojska "po tiho, a učinkovito" uveljavila omejitve za poročanje. Novinarjem tako prepoveduje dostop do nekaterih območij, spodbuja samocenzuro s pomočjo "posrednih ali neposrednih načinov zastraševanja, vključno s spodbujanjem nasilja zoper novinarje".

Reutersu ni uspelo dobiti komentarja vojske na očitke v poročilu. Vojska sicer redno zanika vmešavanje v politiko in delo medijev.

Minister za informiranje Favad Čaudri je dejal, da njegovo ministrstvo ni prejelo nobene pritožbe zaradi zastraševanja, če bi jih, bi jih pa preiskali.

CPJ je za potrebe poročila govoril z različnimi novinarji in mediji, vključno z Geo Newsom, najbolj priljubljenim novičarskim televizijskim kanalom v Pakistanu. Aprila, pred splošnimi volitvami, so kabelski operaterji prenehali distribuirati programe Geo Newsa, s čimer so kanal odrezali od okoli 80 odstotkov gospodinjstev v državi.

Takrat sta Reutersu dva vira pri omenjeni televiziji povedala, da jim je vojska naročila, naj ne poročajo o več temah, vključno z domnevno vpletenostjo vojske v zrušenje premierja Navaza Šarifa. Vrhovno sodišče je Šarifu julija lani ukazalo, naj odstopi, ker ni prijavil dela dohodkov.

CPJ je sporočil, da je sicer težko ugotoviti, kdo je ukazal omejevanje distribucije Geo Newsa in zakaj, a znano je, da je bila televizija v sporu z oblastmi.

Prepoved prodaje, umik oglasov
Podobno usodo je doživel tudi časopis v angleškem jeziku Dawn, katerega prodajo so na nekaterih območjih prepovedali. Urednik Zafar Abas je dejal, da gre za posredovanje vojske. "Očitno niso zadovoljni z uredniško politiko časopisa. Želijo, da se vzdrži določenih tem," je dejal. Po njegovih besedah neupoštevanje navodil povzroči prepoved predaje in krčenje oglaševanja podjetij, povezanih z vojsko. "Nekateri časopisi takšnih pritiskov ne morejo prenesti".

Število ubitih novinarjev je sicer upadlo, ker je bila vojska v zadnjih letih uspešna v boju proti oboroženih skupinam. Hkrati pa so več novinarjev po objavi njihovih prispevkov, kritičnih do vojske, pretepli neznanci.

"Ljudje v vojski in včasih tudi v vladi so spoznali, da obstajajo posredni načini vplivanja na medije," je dejal avtor CPJ-jevega poročila Steven Butler. Kot je dejal, se nepojasnjene ugrabitve in napadi uporabljajo kot opomnik. "Uporablja se grožnja z nasiljem," je še pojasnil Butler.