V Lombardiji so ljudje v strahu pred pomanjkanjem hrane praktično izpraznili trgovine. Predsednik Lombardije Attillio Fontata je v intervjuju za enega od italijanskih radiev sicer zatrdil, da ni nevarnosti, da v trgovine ne bi mogli dostaviti hrane. Foto: Reuters
V Lombardiji so ljudje v strahu pred pomanjkanjem hrane praktično izpraznili trgovine. Predsednik Lombardije Attillio Fontata je v intervjuju za enega od italijanskih radiev sicer zatrdil, da ni nevarnosti, da v trgovine ne bi mogli dostaviti hrane. Foto: Reuters
Sorodna novica Kako ravnati, da se ne okužite, in kaj storiti, če sumite, da ste se

Večina žrtev v Italiji je bila starejših ali pa so bili težki bolniki. Med okuženimi je 70 odstotkov moških in 30 odstotkov žensk. Italija je za Kitajsko in Južno Korejo država z največ okuženimi z novim koronavirusom.

Zadnja, sedma žrtev novega koronavirusa SARS-CoV-2 je 62-letni moški iz kraja Castiglione d'Adda južno od Milana, ki je bil na dializi in je trpel zaradi več kroničnih stanj. Umrl je v bolnišnici v Comu. Neki 80-letnik je umrl v bolnišnici v Milanu, tudi on je bil doma iz mesteca Castiglione d'Adda. V bolnišnici v Bergamu je umrl 84-letnik, v kraju Caselle Landi, prav tako v Lombardiji, pa 88-letnik.

V petek so o smrti 78-letnega moškega poročali iz Padove, v soboto je v Lombardiji umrla 75-letna ženska. V Cremi, prav tako v Lombardiji, pa je v nedeljo umrla 68-letna bolnica, ki se je zdravila na onkološkem inštitutu.

Okuženih več moških

Od 229 okuženih po vsej državi je torej največ, 173 primerov okužb, v Lombardiji, sledita deželi Benečija (Veneto) z 32 primeri in Emilija - Romanja z 18 okuženimi. Po tri primere okužb so odkrili še v deželah Piemont in Lacij. Italija še vedno varna država

Pregled razmer v Italiji

Kljub hitremu širjenju okužb konec tedna je danes število okuženih na severu Italije naraščalo počasneje in se je stabiliziralo. Vodja italijanske civilne zaščite Angelo Borrelli je na novinarski konferenci poudaril, da je Italija še vedno varna za obiskovalce. Kot je še ocenil, število okuženih v Italiji in po svetu ni tako, da bi nakazovalo, da bo epidemija prerasla v pandemijo.

Italijanski minister za gospodarstvo Stefano Patuanelli je za torek popoldne sklical nujni sestanek s predstavniki različnih sindikatov in združenj o morebitnih ukrepih za spopadanje s posledicami, ki bi jih lahko širjenje novega koronavirusa imelo za italijansko industrijo, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa.


Sorodna novica Ministrstvo: "Zaščitni ukrepi državljanov, kot so maske, trenutno niso potrebni"

Karantena tudi v vojašnici v bližini meje s Slovenijo?

Po poročanju italijanske radiotelevizije RAI bodo v Furlaniji - Julijski krajini enega izmed taborov, namenjenih karanteni, uredili v vojašnici pri Lazaretu blizu meje s Slovenijo. Tam naj bi sprejemali tiste, ki bi lahko bili v stiku z obolelimi. V tej italijanski deželi nadzirajo stanje 20 ljudi, pri katerih obstaja sum okužbe. Vsi dosedanji testi so bili negativni.

Čeprav v Furlaniji - Julijski krajini še niso zaznali primera okužbe z novim koronavirusom, so do nedelje, 1. marca, uvedli izredne ukrepe. Zaprti so vrtci, osnovne in srednje šole ter muzeji. Odpovedane so kulturne in športne prireditve, pa tudi verski obredi in pogrebi.

Podobne ukrepe so pred dnevi že uvedli v Benečiji, Emiliji - Romanji, Lombardiji in Piemontu, kjer so tamkajšnje oblasti sprejele ukrep o zaprtju šol, lokalov in drugih javnih prostorov, odpovedale so tudi vse športne prireditve.

Zakaj se je virus v Italiji tako hitro razširil?

Od sedmih smrtnih primerov v Italiji so jih šest odkrili v Lombardiji. Zakaj se virus tako hitro širi? Po poročanju Corriere della Sera so pred enim tednom v Codognu hospitalizirali 38-letnika, a so ga odpustili, saj naj bi imel le gripo. Ker ni nikamor potoval, ga niso testirali za morebitno okužbo s koronavirusom SARS-CoV-2. Vendar pa se je moški zaradi zapletov vrnil v bolnišnico, kjer so pozneje vendarle ugotovili okužbo.

Pri tem pa je že okužil pet zdravnikov in medicinskih sester. "Suma na koronavirus ni bilo, saj v tem obdobju razsaja gripa. Italija se je zdaj znašla v enakem položaju kot Kitajska, vendar pa v Italiji do zdaj ni bilo drugih primerov okužbe, razen dveh kitajskih turistov," je dejal virolog in znanstvenik Fabrizio Pregliasco.

Kot je poročal RTV-jev dopisnik iz Rima Janko Petrovec, v Italiji zdaj iščejo t. i. pacienta nič. To naj bi bil kmet iz Benečije, ki je nedavno napisal knjigo o ekološkem kmetovanju, le-to pa je predstavljal tudi po krajih, ki spadajo v lombardsko žarišče. Okužil bi se lahko v lokalni gostilni, kamor je zahajala tudi skupina krajanov kitajskega rodu. A to so za zdaj le ugibanja italijanskih medijev.

Izredne razmere v sosednji Furlaniji
WHO: Treba se je pripraviti na pandemijo

Generalni direktor Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus je dejal, da je naraščanje števila okuženih z novim koronavirusom skrb vzbujajoče, a da še ne gre za pandemijo, "se je pa treba nanjo pripraviti," je dejal. Podatki WHO-ja o številu okuženih in smrtnih primerih po svetu (posodobljeno 23. februarja 2020): TUKAJ.

Bo virus povzročil pandemijo?

Hrvaška bo okrepila zdravstveni nadzor na mejnih prehodih s Slovenijo

Sorodna novica Zaradi izbruha virusa preložili letno zasedanje kitajskega ljudskega kongresa

Na Hrvaškem so okrepili sanitarne in zdravstvene ukrepe zaradi pojava novega koronavirusa v italijanskih deželah Benečiji in Lombardiji. V Zagrebu so napovedali, da bodo med drugim na mejnih prehodih s Slovenijo Rupa/Jelšane in Pasjak/Starod postavili zabojnike, v katerih bodo naloge opravljali sanitarni inšpektorji in zdravniki epidemiologi.

Zabojnike za delo sanitarnih inšpektorjev in epidemiologov bodo na obeh mejnih prehodih postavili že danes oziroma najpozneje v torek, je na novinarski konferenci kriznega štaba hrvaškega ministrstva za zdravje napovedal pomočnik hrvaškega notranjega ministra Damir Trut. Hrvaški minister za zdravje Vili Beroš je dodal, da imajo zadostno število epidemiologov, ki jih bodo lahko razporedili ob hrvaških mejnih prehodih glede na potrebe. Poudaril je, da ni nobenega razloga za preplah.

Posebne dovolilnice za potovanje na Hrvaško

Potniki bodo morali hrvaški policiji na meji povedati, kam potujejo, in pustiti svoje podatke, da bi v morebitnem primeru izbruha bolezni hrvaške zdravstvene oblasti čim prej prišle do ljudi, ki so bile v stiku z obolelo osebo, je pojasnil direktor hrvaškega zavoda za javno zdravje (Hzjz) Krunoslav Capak.

Na Hrvaškem so za zdaj opravili laboratorijske preiskave 18 ljudi, za katere so sumili, da imajo novi koronavirus, a so bili vsi testi negativni. Foto: Reuters
Na Hrvaškem so za zdaj opravili laboratorijske preiskave 18 ljudi, za katere so sumili, da imajo novi koronavirus, a so bili vsi testi negativni. Foto: Reuters

Hrvaške oblasti bodo zdrave potnike, ki prihajajo z italijanskih območij in bodo navedli, da niso imeli stika z obolelimi, s posebno dovolilnico spustili na Hrvaško pod pogojem, da jo isti dan tudi zapustijo. Če bo kakšen potnik imel simptome bolezni covid-19, ne bo mogel nadaljevati poti na Hrvaško, temveč bodo organizirali njegovo vrnitev v njegov domači kraj ali sprejem v hrvaško zdravstveno ustanovo, je dejal Capak.

Hrvaška: Nasveti za odpoved potovanj v Italijo

Hrvaško ministrstvo za izobraževanje je srednjim in osnovnim šolam svetovalo, naj odpovejo vsa potovanja v Italijo, predvidena za prihodnji mesec. Ob tem so jih pozvali, naj o vseh predvidenih šolskih izletih v Italijo do konca junija obvestijo ministrstvo, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina. Učenci in profesorji gimnazije iz Pulja, ki so se vrnili iz Benetk, morajo medtem dva tedna ostati v hišni karanteni. Kot je po poročanju Hine pojasnil ravnatelj Filip Zoričić, gre za 42 dijakov in štiri profesorje, ki so bili v soboto na beneškem karnevalu. Vsi so sicer dobro in nihče ne kaže znakov okužbe, tako da gre za izključno preventivni ukrep. Šolske izlete v Italijo je že v nedeljo zvečer do preklica prepovedala tudi Grčija. Šolarjem desetih šol, ki so trenutno v Italiji, pa so ukazali, naj se vrnejo v domovino, poroča nemška tiskovna agencija DPA. Grška ministrica za izobraževanje Niki Kerameos je za televizijo Open poudarila, da gre za preventivne ukrepe. Posadke trajektov, ki vozijo med Grčijo in Italijo, pa so grške oblasti seznanile s preventivnimi ukrepi za zajezitev morebitnih okužb s koronavirusom.


Hrvaškim državljanom odločbe o epidemiološkem nadzoru

V primeru hrvaških državljanov, ki so zdravi in bodo prihajali iz dežel Benečije in Lombardije, bodo sanitarni inšpektorji izdali odločbe o epidemiološkem nadzoru, ki jih bodo vsak dan v naslednjih 14 dni izvajali področni epidemiologi v krajih, v katere potujejo hrvaški državljani. Če bo kdo od hrvaških državljanov, ki prihaja iz dežel Benečije in Lombardije, imel simptome bolezni dihal, bo sledila njegova izolacija v zdravstveni ustanovi in preverjanje, ali gre za novi koronavirus, je še dejal Capak.

Avstrija razmere obravnava z vso resnostjo

Avstrija ne razmišlja o uvedbi mejnega nadzora z Italijo

Tudi v Avstriji se pojavlja ideja o ponovni uvedbi nadzora na meji z Italijo, a kot je pozno v nedeljo dejal avstrijski zdravstveni minister Rudolf Anschober, to za zdaj še ni potrebno.

Na meji med Italijo in Avstrijo zaustavili vlak

Na meji med Italijo in Avstrijo sta bila v nedeljo za več ur ustavljena dva vlaka s skupno okoli 500 potniki. Razlog za preplah sta bili dve potnici z vročino in kašljem, ki sta bili na testu sicer negativni. Vlaka s potniki pretežno iz Nemčije in Avstrije, ki so potovali iz Italije, sta bila ustavljena na mejnem prehodu Brenner. Preplah sta sprožili potnici z vročino in kašljem, ki sta sicer morali izstopiti že v Veroni. Po podatkih avstrijskega notranjega ministrstva sta bili na testiranju za novi koronavirus negativni.


V Avstriji bo zasedal posebni vladni štab z udeležbo zdravstvenega ministrstva in predstavnikov zveznih dežel, ki bo razpravljal o trenutnem stanju glede širjenja koronavirusa in sprejel morebitne odločitve. Te so po besedah notranjega ministra Karla Nehammerja odvisne od ocene strokovnjakov. Avstrijske varnostne oblasti sicer razmere obravnavajo zelo resno, je še dejal Nehammer.

Francija: izvedejo lahko 400 testiranj na dan

V Franciji se sicer pripravljajo na morebitno epidemijo, češ da je možnost novih primerov bolezni v Franciji
V Franciji se sicer pripravljajo na morebitno epidemijo, češ da je možnost novih primerov bolezni v Franciji "zelo verjetna". Foto: Reuters

Da ni potrebe po zaprtju meje med Francijo in Italijo, meni tudi francosko ministrstvo za promet. Širjenje virusa namreč ni omejeno na administrativne mejne prehode, so sporočili v Parizu.

V skladu s tem so povečali število laboratorijev, opremljenih z ustreznimi diagnostičnimi sredstvi za ugotavljanje okužbe. Medtem ko so trenutno sposobni izvesti 400 testiranj na dan, jih bodo kmalu lahko izvedli več tisoč. Ob morebitnem širjenju novega koronavirusa bodo "aktivirali" še dodatnih 70 bolnišnic.

Izredni ukrepi veljajo v petih Italijanskih deželah