Na Kitajskem je zaradi novega virusa od decembra umrlo več kot 2500 ljudi. Foto: Reuters
Na Kitajskem je zaradi novega virusa od decembra umrlo več kot 2500 ljudi. Foto: Reuters

Stalni odbor ljudskega kongresa je danes odločil, da je zaradi širjenja novega koronavirusa "primerno preložiti" zasedanje kongresa, ki bi se moralo začeti 5. marca, poroča kitajska državna televizija CCTV. Pozneje bo odločilo o novem datumu.

Kitajski parlament se na letnem zasedanju, ki traja deset dni, od leta 1985 sestaja marca, zadnjih 20 let pa 5. marca. V zadnjih 35 letih zasedanja kongresa, ki se ga udeležuje okoli 3000 delegatov, niso še nikoli preložili. Je sicer najvišji politični organ na Kitajskem, a zgolj potrjuje odločitve vladajoče komunistične partije.

Sorodna novica V Italiji peta smrtna žrtev koronavirusa. Umrl 88-letnik.

Na Kitajskem so medtem našteli 409 novih primerov okužbe z novim koronavirusom, od teh le 11 zunaj najhuje prizadete province Hubej. Tam so ugotovili tudi vse razen ene izmed 150 novih smrtnih žrtev bolezni covid-19, ki jo virus povzroča. Skupaj je na Kitajskem, kjer se je virus decembra prvič pojavil, umrlo že več kot 2500 ljudi, več kot 80.000 pa je okuženih.

Stalni odbor ljudskega kongresa je tudi popolnoma prepovedal trgovino z divjimi živalmi in njihovo uživanje. S tem želijo zaščititi življenja in zdravje ljudi, je poročala televizija. Trgovino z divjimi živalmi so sicer začasno prepovedali že konec januarja. Kitajski strokovnjaki ocenjujejo, da se je virus pojavil na tržnici v Vuhanu na Kitajskem, kjer so prodajali tudi divje živali, tako da bi bile lahko te izvor bolezni.

Iz Južne Koreje poročajo o 231 novih okužbah

Iz Južne Koreje poročajo o 231 novih primerih okužbe z novim koronavirusom. Skupno je zdaj v državi okuženih že 833 ljudi, kar je največ v kateri koli državi razen na Kitajskem, od koder poročajo o 150 novih smrtnih žrtvah virusa. Zaznali so tudi približno 400 novih okužb.

Južna Koreja je priča hitremu naraščanju števila okuženih ‒ v manj kot tednu dni je naraslo za več kot 700 ‒ odkar so med člani verske sekte v južnem mestu Daegu odkrili večje število okuženih. S to skupino je povezanih večina primerov. Doslej je umrlo sedem ljudi.

Bo virus povzročil pandemijo?

Okrog 7700 južnokorejskih vojakov je v karanteni, potem ko so med pripadniki vojske odkrili 11 okuženih, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Zaradi zaostrenih razmer so oblasti v Seulu v nedeljo razglasile najvišjo stopnjo pripravljenosti in ukrepov, s katerimi želijo zajeziti širjenje virusa. Za en teden so po vsej državi podaljšali šolske počitnice, dodatno bodo omejili skupinske dogodke. Zdravstvene oblasti bodo tudi preverile okrog 28.000 ljudi v Daeguju, kjer živi 2,5 milijona ljudi. Oblasti prebivalce pozivajo, naj se zadržujejo doma.

V Severni Koreji karantena za tuje diplomate

V Severni Koreji so v prizadevanjih, da bi preprečili izbruh bolezni, odredili karanteno za 380 tujih državljanov. Južnokorejska agencija Yonhap poroča, da naj bi šlo pretežno za tuje diplomate v Pjongjangu. V državi sicer še niso potrdili nobenega primera okužbe, na severu države pa naj bi opazovali okrog 3000 ljudi, ki naj bi kazali določene bolezenske simptome.

Sorodna novica Zaradi novega koronavirusa sestanek sekretariata Sveta za nacionalno varnost

V Iranu po uradnih podatkih 12 mrtvih

V Iranu je po podatkih iranskega ministrstva za zdravje število smrtnih žrtev naraslo na 12, število okuženih pa znaša 47. Poslanec iz mesta Kom pa je vlado obtožil, da prikriva celotno razsežnost izbruha virusa. Zatrdil je, da je samo v Komu zaradi virusa umrlo najmanj 50 ljudi.

Vlada je v odzivu sporočila, da je pri poročanju o koronavirusu transparentna. "Sporočili bomo podatke o številu smrti po državi. Obljubljamo, da bomo pri tem transparentni," je poudaril tiskovni predstavnik vlade Ali Rabiei.

Zaradi izbruha v Iranu je več držav v regiji prepovedalo potovanja v Iran in iz njega ter prekinilo letalske povezave s to državo. Kljub temu se je virus razširil tudi v druge države.

Virus se širi tudi v okoliških državah

Iz Kuvajta poročajo o treh primerih okužb. "Testiranja tistih, ki so prišli iz iranskega svetega mesta Mašhad, so pokazala tri potrjene primere koronavirusa," je kuvajtsko ministrstvo za zdravje objavilo na Twitterju. Gre za 53-letnega državljana Kuvajta, 61-letnega državljana Savdske Arabije in 21-letnega Arabca brez državljanstva.

Približno tretjina od 1,4 milijona prebivalcev Kuvajta je sicer šiitskih muslimanov, ki pogosto obiskujejo verska središča v Iranu. Kuvajt gosti tudi okoli 50.000 iranskih delavcev.

Tudi večina prebivalcev Bahrajna je šiitov, ki pogosto potujejo v Iran. Bahrajnsko ministrstvo za zdravje je sporočilo, da je bil na testiranju za novi koronavirus pozitiven njihov državljan, ki je prišel iz Irana.

O prvem primeru okužbe poročajo tudi iz Afganistana. Za boleznijo covid-19 je zbolel človek v provinci Herat, ki meji na Iran. Afganistan je sicer že v prejšnjih dneh zaprl mejo z Iranom.

Prvega okuženega z novim koronavirusom so zaznali tudi v Iraku. Po poročanju francoske tiskovne agencije AFP gre za iranskega državljana, študenta religije v šiitskem svetem mestu Nadžaf.

Od držav v regiji so okužbe zaznali še v Združenih arabskih emiratih, kjer imajo 13 primerov, med katerimi so sami tujci. Zadnja sta 70-letni Iranec in njegova 64-letna žena.

Več primerov okužb so zaznali tudi na Bližnjem vzhodu, največ v Iranu. Foto: Reuters
Več primerov okužb so zaznali tudi na Bližnjem vzhodu, največ v Iranu. Foto: Reuters