Hrvaške oblasti so na skupnih mejnih prehodih s Slovenijo Rupa/Jelšane in Pasjak/Starod postavile zabojnike, kjer bodo naloge opravljali sanitarni inšpektorji in zdravniki epidemiologi. V zabojnikih bodo izvajali epidemiološko razvrščanje potnikov, za katere bodo ocenili, da bi po vstopu na Hrvaško potrebovali zdravniški nadzor, izbrali pa so mejna prehoda, prek katerih poteka večina cestnega prometa med Hrvaško in Italijo. Foto: BoBo
Hrvaške oblasti so na skupnih mejnih prehodih s Slovenijo Rupa/Jelšane in Pasjak/Starod postavile zabojnike, kjer bodo naloge opravljali sanitarni inšpektorji in zdravniki epidemiologi. V zabojnikih bodo izvajali epidemiološko razvrščanje potnikov, za katere bodo ocenili, da bi po vstopu na Hrvaško potrebovali zdravniški nadzor, izbrali pa so mejna prehoda, prek katerih poteka večina cestnega prometa med Hrvaško in Italijo. Foto: BoBo

Evropski parlament je za zaposlene, ki so bili v zadnjih 14 dneh na območjih, kjer so potrdili okužbe z novim koronavirusom, odredil delo od doma.

"Dogovorili smo se, da bodo meje ostale odprte. Zapiranje meja bi bil v tem trenutku nesorazmeren in neučinkovit ukrep," je italijanski minister za zdravje Roberto Speranza po srečanju v Rimu navedel skupno izjavo ministrov iz Avstrije, Francije, Hrvaške, Nemčije, Švice in Slovenije.

"Ob robu sestanka sem govoril z večino ministrov, avstrijskim, nemškim in hrvaškim, ki že izvajajo določene ukrepe na meji. Smo dogovorjeni, da smo dnevno v stiku in da bomo ukrepe sprejemali usklajeno," je po srečanju s kolegi v Rimu dejal slovenski minister za zdravje Aleš Šabeder.

Poenotenje informacij za potnike na okužena območja

Ministri: Italijanske meje ostajajo odprte

Države so se dogovorile, da bodo delile in poenotile informacije za potnike, ki potujejo na okužena območja in se z njih vračajo.

Izmenjavale si bodo tudi klinične in epidemiološke podatke ter poenotile informacije za širšo in strokovno javnost, vključno z informacijami na meji. Glede odpovedi večjih dogodkov se bodo odločali od primera do primera.

V italijanskih sosedah Švici, Avstriji ter bližnji Hrvaški so danes zaznali prve primere novega koronavirusa. V vseh primerih je šlo za osebe, ki so bile nedavno v Lombardiji.

Sorodna novica Izbruh v Iranu – okužen tudi namestnik ministra za zdravje

Plenković potrdil okužbo mlajšega moškega

Hrvaški premier Andrej Plenković je opoldne potrdil prvi primer okužbe z novim koronavirusom na Hrvaškem. 26-letnik moški je na zdravljenju na kliniki za infekcijske bolezni v Zagrebu. V izolaciji v bolnišnici je še pet drugih ljudi, za katere še čakajo rezultate testov.

Hrvaški minister za zdravstvo Vili Beroš je dodal, da ima moški blažje simptome okužbe z virusom SARS-CoV-2, ki povzroča bolezen covid-19. Minister pričakuje, da moški zaradi okužbe ne bo imel hujših posledic.

Ponovil je, da gre za bolezen, ki je po svoji naravi podobna navadni gripi. Ne pričakuje, da bo na Hrvaškem prišlo do večjega števila zbolelih za novim koronavirusom, prav tako ne pričakuje hujših zdravstvenih zapletov pri tistih, ki bodo morda zboleli.

Moški se je iz Italije vrnil na delovno mesto

Na letališču v bolgarski prestolnici Sofija se pripravljajo na možnost potnikov z okužbo. Foto: Reuters
Na letališču v bolgarski prestolnici Sofija se pripravljajo na možnost potnikov z okužbo. Foto: Reuters

Zdravstvene službe se bodo zdaj osredinile na stike, ki jih je imel oboleli moški, da bi preprečili širjenje okužbe. Okuženi hrvaški državljan je med 19. in 21. februarjem skupaj z dekletom dopustoval v Milanu, nato pa se je v petek vrnil na delovno mesto v podjetje Ericsson Nikola Tesla v Zagrebu.

Za tiste, ki so bili v zadnjih dneh v neposredni bližini okuženega, bodo organizirali karanteno, za druge pa zdravstveni nadzor. HRT ob tem poroča, da delodajalca o okužbi niso obvestile pristojne institucije, temveč družina obolelega.

Objekt za izolacijo bolnih

Na območju primorsko-goranske županije je pod nadzorom epidemiologov nekaj manj kot 30 oseb, je poročala hrvaška tiskovna agencija Hina. Določili so tudi objekt, kamor bodo namestili morebitne obolele.

Vseh devet zaposlenih v italijanski tovarni v Lombardiji, v kateri je bilo 20 italijanskih sodelavcev okuženih, je bilo medtem negativnih na test za novi koronavirus.

Dva okužena Italijana na avstrijskem Tirolskem

Zaščitne maske v Italiji prodajajo kar na ulicah. Foto: Reuters
Zaščitne maske v Italiji prodajajo kar na ulicah. Foto: Reuters

O dveh okuženih poročajo tudi s Tirolskega v Avstriji – okužena sta Italijana. V obeh državah skušajo odkriti, s kom so bili okuženi v stiku. Deželni glavar Tirolske Günther Platter je potrdil, da so na avstrijskem Tirolskem potrdili okužbo z novim koronavirusom pri dveh ljudeh. Gre za 24-letna Italijana, ki prihajata iz okolice Bergama v Italiji, živita pa v Innsbrucku.

Gre za par, ki je doma v okolici Bergama v Lombardiji in je v petek z osebnim avtomobilom pripotoval v Innsbruck. Za zdaj še ni jasno, kje sta se okužila, ni pa nobeden od 24-letnikov huje bolan. Trenutno imata samo vročino. Obolela sta se sama obrnila na reševalno službo in opisala svoje simptome. Trenutno sta v izolaciji v bolnišnici v Innsbrucku, v karanteni bosta ostala do konca tedna.

Karantena za vse s sumom okužbe

Pristojne oblasti zdaj poskušajo odkriti vse ljudi, s katerimi sta bila obolela v stiku. Vse bodo zdravniško pregledali in ob pojavu morebitnih znakov okužbe tudi testirali. "Morda bodo teste opravili tudi pri osebah brez značilnih znakov. Tiste, pri katerih bo sum za okužbo, bodo preventivno dali v karanteno, obolele v zdravniško izolacijo," so pojasnili zdravniki.

Avstrijski kancler Sebastian Kurz je v ponedeljek po seji kriznega štaba o epidemiji novega koronavirusa napovedal, da bodo v Avstriji proti širjenju virusa uvedli pet novih ukrepov, vključno z informacijsko kampanjo za prebivalstvo in objavo natančnih potovalnih nasvetov.

V Avstriji so do zdaj zaradi suma okužbe skupno testirali 189 ljudi, testi pa so bili negativni.

Prvi primeri tudi v Švici in celinski Španiji

Tudi švicarsko zdravstveno ministrstvo je potrdilo prvo okužbo z novim koronavirusom v državi. Okužbo so potrdili v kantonu Ticino, ki meji na italijansko Lombardijo.

V španski pokrajini Katalonija so identificirali prvo okužbo v celinski Španiji, potem ko so tri primere zaznali na Kanarskih otokih in Majorki. Po navedbah španskih zdravstvenih oblasti so virus SARS-CoV-2 potrdili pri ženski v Barceloni, ki se je pred kratkim vrnila iz severne Italije.

V Nemčiji po dveh tednih dva nova primera

Reuters poroča o prvem potrjenem primeru okužbe z novim koronavirusom v deželi Baden- Württemberg, kar je prvi okuženi po dveh tednih. Gre za 25-letnika, ki naj bi se okužil med izletom v Milano. Deželno ministrstvo za zdravje je sporočilo, da se je moški nanje obrnil, potem ko je opazil simptome bolezni. Zdaj ga čaka osamitev v bolnišnici. "Osebe, ki so bile v tesnem stiku z bolnikom, bodo v domači izolaciji, z njimi bomo v stiku vsak dan. Če se bodo razvili simptomi, jih bomo prepeljali v bolnišnico, kjer bodo v izolaciji,"so še sporočili z deželnega ministrstva. Čez nekaj ur so nemški mediji poročali še o enem novem primeru okužbe, in sicer v Severnem Porenju - Vestfaliji. V Nemčiji so tako do zdaj skupno zaznali 18 primerov okužbe.

Število smrtnih žrtev v Italiji se je povzpelo na enajst

Iz Italije poročajo o novi smrtni žrtvi po okužbi z novim koronavirusom. V mestu Treviso je umrla 76-letnica. Gre za drugo smrtno žrtev v pokrajini Benečija (Veneto) in skupno enajsto v Italiji.

Predtem so na severu Italije potrdili nove tri smrtne žrtve. Vodja civilne zaščite Angelo Borelli je sporočil, da so bile zadnje tri žrtve stare več kot 80 let, prihajale pa so iz najbolj prizadete pokrajine Lombardije.

Izropane police v Palermu po prvi okužbi. Foto: EPA
Izropane police v Palermu po prvi okužbi. Foto: EPA

Skupno število okuženih z novim koronavirusom se je v Italiji povzpelo na 322, večina izmed njih je na severu države.

Največ primerov so zaznali v Lombardiji, sledita Benečija (Veneto) in Emilija - Romanja. Epidemija se širi tudi proti jugu Italije, prvi primer okužbe so potrdili v Palermu in Liguriji, dva pa v Firencah.

V Italijo je danes prišla mednarodna misija strokovnjakov Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) ter Evropskega centra za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC), da oceni tamkajšnje razmere.

Conte krivdo pripisuje bolnišnici v Codognu

Premier Giuseppe Conte je sinoči s prstom pokazal na bolnišnico v Codognu, osrednjem mestu lombardijskega žarišča epidemije. Po njegovem mnenju se je virus razširil zaradi nespoštovanja predpisanih higienskih protokolov v njej. Conte zahteva centralno koordinacijo zdravstvenih služb, kar bi pomenilo ukinitev sanitarne avtonomije severnih dežel. Njihovi predsedniki, vsi z desnega političnega brega, premierja obtožujejo samodrštva, je poročal dopisnik RTV Slovenija iz Rima Janko Petrovec.

Ulice v Milanu so skoraj prazne. Foto: Reuters
Ulice v Milanu so skoraj prazne. Foto: Reuters

Pristojni za zdravje v Lombardiji Giulio Gallera je na novinarski konferenci zavrnil Contejeve očitke in poudaril, da so spoštovali vse predpise, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Bolnišnica v Codognu je prejšnji teden sporočila prvo okužbo z novim koronavirusom. V bolnišnici so namreč obravnavali 38-letnika, ki pa je z virusom okužil tudi več drugih ljudi v bolnišnici. Več krajev v okolici je zaradi novega koronavirusa v karanteni.

Conte tudi ni izključil možnosti, da bi vlada prevzela nadzor na področju javnega zdravja, ki je v pristojnosti dežele Lombardije. Predsednik dežele Attilio Fontana iz desne Lige je bil do poziva kritičen. Predsednik italijanske vlade se je danes po videokonferenci slišal s predsedniki vseh 20 dežel, da bi lažje oblikovali usklajen odgovor na koronavirus.

Conte: Omejitve potovanj za Italijane bi bile krivične

Nekatere države so zaradi izbruha že omejile svoje povezave z Italijo – Kuvajt, Južna Koreja in Tajska so prekinili letalske povezave, svojo povezavo z Rimom pa je ustavila tudi bolgarska letalska družba Bulgarian Air.

Sorodna novica Simptome novega koronavirusa blažita zdravili za ebolo in malarijo

Conte se je odzval tudi na omejitve potovanj za Italijane in zatrdil, da bi bilo krivično, če bi druge države uvedle omejitve za italijanske potnike.

Oskrba prebivalstva teče brez posebnosti, z izjemo kriznih žarišč, kjer omejujejo število hkratnih nakupovalcev v trgovinah. Spletne cene zaščitnih mask so se dvignile za 1700 odstotkov, cene razkužil pa za 600 odstotkov. Združenje potrošnikov Codacons je špekulante prijavilo na več kot sto tožilstvih po državi.

Za pet milijard evrov gospodarske škode

Izbruh koronavirusa močno vpliva na italijansko gospodarstvo. Širjenje okužbe in nedeljska prekinitev karnevala je v Benetkah povzročila hipen 40-odstotni padec turističnega obiska, o odpovedih pa poročajo tudi od drugod. Po izračunih združenja trgovcev Confcommercio naj bi Italija zaradi koronavirusa že izgubila pet milijard evrov, kar je 0,3 odstotka BDP-ja.

Novi koronavirus škoduje gospodarstvu v Trstu
Sorodna novica Zaradi novega koronavirusa izredni sestanki v Ljubljani, Rimu in na Obali

Prva okužba na Kanarskih otokih

Okužbo so potrdili tudi pri italijanskem turistu na španskem otoku Tenerife, ki spada pod Kanarske otoke. Moški naj bi bil zdravnik iz Lombardije, kjer so do zdaj potrdili največ okužb. Španski zdravstveni delavci so zato pri množici turistov v tem hotelu opravili teste in jim naročili, naj ostanejo v svojih sobah. Gre za 1000 ljudi, gostov hotela Costa Adeje Palace Hotel, ki zaradi varnostnih razlogov hotela ne smejo zapustiti.

V Italiji zaprte številne šole, univerze in bari
V Italiji več kot 300 okuženih
V Italiji več kot 300 okuženih