Umivanje rok in higiena kašlja sta najpomembnejša preventivna ukrepa. Foto: BoBo
Umivanje rok in higiena kašlja sta najpomembnejša preventivna ukrepa. Foto: BoBo

Čeprav je novo žarišče okužbe v sosednji Italiji, v Sloveniji še ni potrjenega nobenega primera. "A glede na trenutne razmere lahko pričakujemo, da se bo to zgodilo," so opozorili na popoldanski novinarski konferenci.

Vsem zdravstvenim zavodom smo posredovali informacije o koronavirusu, nenehno je na voljo tudi nasvet epidemiologa, pravi državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Simona Repar Bornšek, ki dodaja, da ne ve, kako komunikacija potem poteka znotraj zavodov. "Če želiš priti do informacije, prideš do nje," je odgovorila na kritike iz zdravniških vrst, da od ministrstva in Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) niso dobili informacij o koronavirusu.

Dva slovenska potnika na križarki Diamond Princess, ki zaradi okužbe ostajata v bolnišnici na Japonskem, se počutita razmeroma dobro in nimata znakov obolenja. Z njima je v nenehnem stiku slovensko veleposlaništvo na Japonskem in infektolog.

Previdnostni ukrepi enaki kot pri gripi

V torek se bodo sestali ministri za zunanje zadeve držav, ki mejijo na Italijo, da bi se dogovorili o morebitnih skupnih ukrepih. Po novem bodo na koronavirus testirali tudi bolnike z bolezenskimi okužbami dihal, ki so obiskali štiri italijanske dežele – Lombardijo, Benečijo, Emilijo - Romanjo in Piemont.

"Vsaka temperatura in kašelj nista koronavirus," je poudarila državna sekretarka in dejala, da mora oboleli priti s problematičnega območja, zdaj pa so na ta seznam dodali še štiri italijanske dežele.

Maja Sočan z NIJZ-ja je spomnila, da gre za kapljično okužbo, ki se prenaša na kratki razdalji. "To ne pomeni, da se okuži cela soba, če vanjo vstopi bolnik," je poudarila. Previdnostni ukrepi pa so enaki kot pri gripi. Pomembna je higiena rok in kašlja, bolni naj ostanejo doma.

"Potniki, ki se vračajo iz tujine in dobijo bolezenske znake, naj po telefonu pokličejo zdravnika. Zaščitno vedenje pa ni potrebno, tudi maske ne. Tudi na Goriškem in v Prekmurju v tem trenutku niso potrebni dodatni ukrepi," je dejala Repar Bornškova.

Zasedanja so se udeležili večinoma državni sekretarji ministrstev, navzoči pa sta bili tudi načelnica generalštaba Slovenske vojske Alenka Ermenc in generalna direktorica policije Tatjana Bobnar ter predsednik vlade, ki opravlja tekoče posle. Foto: BoBo
Zasedanja so se udeležili večinoma državni sekretarji ministrstev, navzoči pa sta bili tudi načelnica generalštaba Slovenske vojske Alenka Ermenc in generalna direktorica policije Tatjana Bobnar ter predsednik vlade, ki opravlja tekoče posle. Foto: BoBo
Sorodna novica V primeru karantene vam pripada bolniško nadomestilo

"Slovenija je pripravljena"

Vlada je zaradi širjenja novega koronavirusa sklicala sekretariat Sveta za nacionalno varnost. "Situacija je dinamična, a pod nadzorom," so ugotovili.

Največje žarišče okužb z novim koronavirusom v Evropi je na severu Italije. Sekretariat Sveta za nacionalno varnost je zato obravnaval trenutne razmere. Sklenili so, da je treba odločitve glede ukrepanja na slovensko-italijanski meji uskladiti z državami, ki prav tako mejijo na Italijo.

Meja z Italijo ostaja odprta. Zaradi širjenja novega koronavirusa pa bo tudi Slovenija zaprla meje, če bo treba, oz. izvajala ukrepe, ki so primerni v takih razmerah, je novinarjem na Brniku zagotovil predsednik vlade v odstopu Marjan Šarec. Obstajajo scenariji za spopadanje z epidemijami – če bo število okuženih večje, se aktivirajo civilna zaščita, vojska, policija, vojaška saniteta, v 72 urah tudi bolnišnica Role, je naštel.

Tudi ministrstvo za zdravje se strinja s stroko, da je možnost pojava virusa v Sloveniji velika. "Situacija je zelo dinamična, a pod nadzorom. Slovenija je pripravljena na sorazmerno ukrepanje tako pri preprečevanju okužbe kot tudi pri omejevanju širjenja okužbe," so še zagotovili po sestanku sekretariata.

Posnetek novinarske konference na ministrstvu za zdravje

Studio ob sedemnajstih: Koronavirus pred vrati

Kako smo pripravljeni na vse bolj verjetne primere okužb tudi pri nas?

Za takojšen sklic tega sveta se je v soboto zavzel predsednik SDS-a Janez Janša, premier Marjan Šarec, ki opravlja tekoče posle, pa je zatrdil, da se pristojni dnevno usklajujejo in da obstajajo načrti za morebiten širši obseg bolezni.

O trenutnih razmerah in dejavnostih glede koronavirusa bo v torek sklican odbor DZ-ja za zdravstvo. O sklicu seje je danes parlamentarne stranke obvestil predsednik odbora Franc Trček, ki v upanju, da se izbruh virusa ne bo zlorabljal za politične namene in da ne pride do ustvarjanja nepotrebne panike, vse poziva k zmernosti in preudarnosti.

Sorodna novica V Sloveniji (še) ni potrjenega primera okužbe s koronavirusom

Nova Gorica: v bolnišnici pripravili poti za bolnike

V Novi Gorici, ki meji na Italijo in ima velik dotok italijanskih gostov, še posebej v igralnicah in velikih trgovskih središčih, so sklicali sestanek s strokovnjaki in predstavniki najbolj ogroženih ustanov – zdravstvenih ustanov, šol, otroških vrtcev, igralnic, bencinskih servisov in trgovskih središč, poroča TV Slovenija. Povedali so, da spremljajo razmere in že izvajajo nekatere ukrepe, vendar za zdaj še ne zapirajo ustanov. Ljudem svetujejo preventivne ukrepe.

V zdravstvenem domu so odpovedali vse preventivne preglede. Zaradi povečanega števila telefonskih klicev bodo vzpostavili dodatne telefonske linije, na katerih bodo odgovarjali na vprašanja o koronavirusu. V bolnišnici so pripravili poti za morebitne paciente.

V igralnicah so pripravili dozirnike za razkuževanje rok, vidno bolne obiskovalce pa so začeli odslavljati. V Hitovih igralnicah na Goriškem namreč kar 75 odstotkov vseh gostov prihaja iz dežele Benečije (Veneto).

Novogoriški župan Klemen Miklavič je v stalnem stiku z županom Gorice Rodolfom Ziberno, ki ga obvešča o vseh ukrepih na italijanski strani.

Na Goriškem najbolj na udaru igralnice

Posnetek novinarske konference v Novi Gorici

Na Obali odmeva preplah v Italiji

"Zdravniki niso dobili informacij za ukrepanje"

Zdravniška zbornica Slovenije je danes opozorila, da številni zdravniki na primarni ravni niso seznanjeni z ukrepi, ki naj bi jih izvajali ob morebitnem stiku z virusom. Zanima jih tudi, kakšna je razpoložljivost osebne zaščitne opreme za zdravstvene delavce.

Slovenija se pospešeno pripravlja na epidemijo

Po njihovih besedah so predvsem specialisti družinske medicine in pediatrije zaskrbljeni, saj nimajo potrebne opreme. Nekateri zavodi so teste morebitne okuženosti sicer dobili, a ne vedo, kdo bo te brise jemal in po kakšni poti jih bodo pošiljali v certificirane laboratorije in kdo bo poskrbel za prevoz.

Ob morebitni potrditvi okužbe se zdravniki sprašujejo, kam naj okužene napotijo. "Gre za razlikovanje med tistimi, ki so okuženi, a še brez kliničnih znakov, in tistimi, ki že kažejo posamezne klinične znake. Predvsem to vprašanje zanima kolege na obrobju države, kjer je tudi največ vstopnih točk v državo," so navedli v pismu ministrstvu in Nacionalnemu inštitutu za javno zdravje.

Opozarjajo, da vsi zdravstveni zavodi ne razpolagajo z izolacijskimi prostori oz. so ti namenjeni za opazovanje obolelih z drugimi infekcijskimi boleznimi.

Večina umrlih je starejših in kroničnih bolnikov

V lekarnah maske sproti poidejo

Lekarna Ljubljana je danes na spletni strani objavila, da je zaradi velikega povpraševanja zaloga vseh vrst zaščitnih mask v njihovih enotah pošla. "Trudimo se, da bi zaščitne maske pridobili od različnih dobaviteljev, a jih tudi za naročila trenutno ni več na voljo," so zapisali.

Zaradi povečanega povpraševanja so zaščitne maske pošle tudi v Kemofarmaciji, ki se ukvarja z veletrgovino. Kot so zapisali za STA, s trenutnimi in novimi dobavitelji iščejo načine, da slovenski trg oskrbijo z dodatnimi količinami mask. "Tudi dobavitelji se srečujejo z velikim povpraševanjem, ki presega ponudbo," pravijo. Ob tem dodajajo, da je povpraševanje lekarn, bolnišnic in drugih njihovih kupcev po zaščitnih maskah zelo veliko.

V družbi Salus, Veletrgovina, so pojasnili, da jim v trenutnih razmerah, ko je zaradi pojava gripe in koronavirusa povpraševanje po zaščitnih maskah in opremi izredno visoko (v povprečju dnevno po 15.000 kosov), proizvajalci oziroma zastopniki proizvajalcev zaščitne opreme lahko zagotovijo le dobave v omejenih količinah. Z vsako dobavo pa poskušajo zadostiti vsaj delu naročil njihovih pogodbenih partnerjev.

Zaščitnih mask naj bi v lekarnah začelo primanjkovati že v preteklih tednih, v času vrhunca okužbe z gripo.

V zavodu za blagovne rezerve pravijo, da imajo na zalogi tudi zaščitno opremo za primere epidemij, kot so zaščitne maske, rokavice in podobno, o njihovi uporabi pa odloča izključno vlada.

Predstavniki Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) in ministrstva za zdravje so danes povedali, da zaščitni ukrepi, kot so zaščitne maske, zaradi koronavirusa za zdaj niso potrebni.

Pogovor z državno sekretarko in specialistko splošne medicine v Odmevih
Nasveti Nacionalnega inštituta za javno zdravje

"Ne dotikamo se oči, nosu in ust. Če zbolimo, ostanemo doma. Upoštevamo pravila higiene kašlja. Redno si umivamo roke z milom in vodo," so zapisali na spletni strani NIJZ-ja.
Če voda in milo nista dostopna, za razkuževanje rok uporabimo namensko razkužilo za roke. Vsebnost alkohola v razkužilu za roke naj bo najmanj 60-odstotna.
V času povečanega pojavljanja okužb dihal se je treba izogibati zaprtih prostorov, v katerih se zadržuje veliko ljudi, in poskrbeti za redno zračenje prostorov.

Minister za zdravje miri, da bo naša država takoj obveščena, če bodo ugotovili, da je bil kdo od slovenskih državljanov v Italiji v stiku z okuženimi. Foto: BoBo
Minister za zdravje miri, da bo naša država takoj obveščena, če bodo ugotovili, da je bil kdo od slovenskih državljanov v Italiji v stiku z okuženimi. Foto: BoBo

Tatjana Lejko Zupanc, predstojnica Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja UKC-ja Ljubljana, je v nedeljo zagotovila, da so zdravstvene ustanove na pojav virusa pripravljene. Imajo tri laboratorije, ki izvajajo testiranja za okužbo s koronavirusom, izvid pa je pripravljen v treh urah.

Vsi, ki si izmerijo povišano telesno temperaturo nad 38 stopinj Celzija in kašljajo, naj o tem obvestijo osebnega zdravnika ali dežurno službo.

Čeprav je prenos okužbe mogoč tudi v času inkubacijske dobe virusa, torej še preden se pojavijo bolezenski znaki, je možnost tovrstne okužbe precej manjša.

Usklajeno delovanje v EU-ju

Lenarčič je poudaril, da bi bilo resnično obžalovanja vredno, če bi se položaj zlorabljal v politične namene. Foto: EPA
Lenarčič je poudaril, da bi bilo resnično obžalovanja vredno, če bi se položaj zlorabljal v politične namene. Foto: EPA

Kako se na širjenje virusa v Evropi odziva Evropska unija, sta v Bruslju pojasnjevala evropski komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič in evropska komisarka za zdravje Stella Kiriakides. Lenarčič je napovedal 232 milijonov evrov za ukrepanje za zajezitev novega virusa ‒ 114 milijonov bo namenjenih za okrepitev vsesplošne pripravljenosti, 100 milijonov za raziskave, 15 milijonov za partnerske države v Afriki in tri milijone za repatriacijo državljanov EU-ja.

Lenarčič je opozoril, da je virus terjal že več kot 2600 življenj in prizadel 29 držav, ter znova pozval k izboljšanju usklajevanja prizadevanj na svetovni ravni. Mednarodna misija strokovnjakov bo v torek odpotovala v Italijo.

Glede možnosti uvajanja nadzora na mejah znotraj schengenskega prostora sta komisarja poudarila, da so te odločitve v pristojnosti članic in da za zdaj članice takšnih ukrepov niso sprejemale. Komisarka je posvarila pred paniko in zavajajočimi oziroma napačnimi informacijami.

Mrzlično iskanje zdravila za novi koronavirus
V Evropski komisiji pozivajo k zmanjšanju panike.