V Hongkongu protesti občasno potekajo vse od lani. Foto: Reuters
V Hongkongu protesti občasno potekajo vse od lani. Foto: Reuters

To je bila prva operacija nove hongkonške policijske enote za nacionalno varnost. Študentje so stari od 16 do 21 let. Iz gibanja za neodvisnost so sporočili, da je med aretiranimi njihov nekdanji vodja Tony Čung.

Zakon o nacionalni varnosti prepoveduje izdajstvo, odcepitev, upor, prevrat, terorizem ter sodelovanje s tujimi silami. Od začetka uveljavitve zakona 30. junija so aretirali že več ljudi, predvsem zaradi gesel in zastav na protestih.

Zadnje aretacije treh moških in ženske pa so sledile zaradi suma organiziranja in spodbujanja odcepitve, so sporočili iz policije. "Naši viri in preiskave kažejo, da je na družbenih omrežjih skupina nedavno objavila, da nameravajo vzpostaviti organizacijo, ki bo zagovarjala neodvisnost Hongkonga," je sporočil Li Kvajvah iz nove policijske enote.

Študentje so bili člani ali pa so bili povezani z mladinsko skupino za neodvisnost Hongkonga, ki so jo razpustili v juniju, tik pred uveljavitvijo novega zakona. Takrat so še sporočili, da bodo nadaljevali misijo iz tujine.

Tudi pregon dejavnosti zunaj meje

Pri novi policijski enoti sicer svarijo, da lahko kazensko preganjajo tudi dejavnosti, ki se dogajajo zunaj meje.

Številni aktivisti so bili do aretacij na družbenih omrežjih kritični. Svarili so pred politiko strahu, ki je zavladala Hongkongu, in omejevanjem svobode govora.

Hongkong deluje po načelu 'ena država, dva sistema' in tako naj bi veljalo do leta 2047. Vsaj takšen je bil dogovor leta 1997, ko ga je Kitajski vrnilo Združeno kraljestvo, zagotovljena pa mu je bila pravica do zbiranja in svobode govora.