V Hongkongu so potrdili 34 novih okužb. Foto: Reuters
V Hongkongu so potrdili 34 novih okužb. Foto: Reuters

V mestu so sicer v četrtek potrdili 34 novih okužb, največ doslej v enem dnevu, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Med ukrepi, ki naj bi pomagali zajeziti nov izbruh koronavirusa, so poleg zaprtja vrtcev in šol tudi strožja pravila glede ohranjanja medsebojne razdalje in vzdrževanja higienskih standardov v barih, restavracijah in fitnes studiih.

Posebno kitajsko upravno območje Hongkong z več kot sedmimi milijoni prebivalcev je sicer doslej veljalo za izredno uspešnega v boju proti koronavirusu. Od januarja so tam potrdili skupno 1366 okužb in sedem smrti, pred novim izbruhom pa v obdobju kar treh tednov niso potrdili nobene nove okužbe.

V Viktoriji rekordno število novih okužb

V avstralski zvezni državi Viktorija so v zadnjem dnevu potrdili rekordno število novih okužb, in sicer 288, kar je največ v enem dnevu od začetka epidemije, je sporočil premier te zvezne države Daniel Andrews. Veliko povečanje števila okužb oblasti pripisujejo rekordnemu številu testiranj. Kot je dejal Andrews, so v preteklih 24 urah testirali več kot 30.000 ljudi.

Približno pet milijonov prebivalcev Melbourna, glavnega mesta Viktorije, je že od četrtka v šesttedenski karanteni. Za prebivalce te zvezne države tudi velja prepoved potovanj v druge dele Avstralije. Po napovedih zdravstvenih oblasti bo šele čez nekaj tednov jasno, ali je karantena v Melbournu uspela zajeziti izbruh virusa.

V Avstraliji, kjer so doslej potrdili več kot 9000 primerov okužb z novim koronavirusom, umrlo pa je 106 ljudi, so že konec marca zaprli meje za vse, razen za avstralske državljane in tiste s stalnim prebivališčem, ki se vračajo v državo. Vsi, ki se vrnejo v Avstralijo, morajo v obvezno karanteno. Po napovedih premierja Scotta Morrisona bo to v veljavi, dokler ne bo uspelo zajeziti epidemije v Melbournu, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ravno zaradi razmer v Melbournu bodo s ponedeljkom prepolovili število tistih, ki se dnevno lahko vrnejo v državo.

Medtem ko se epidemiološke razmere v Melbournu in zvezni državi Viktoriji slabšajo, pa so v zvezni državi Queensland na severovzhodu Avstralije po več kot treh mesecih znova odprli meje za prebivalce drugih zveznih držav, razen Viktorije.

Melbourne je v karanteni. Foto: Reuters
Melbourne je v karanteni. Foto: Reuters

Prvi potrjeni primer na severozahodu Sirije

Na severozahodu Sirije so v četrtek potrdili prvi primer okužbe z novim koronavirusom, s tem pa so znova oživela opozorila pred katastrofo, ki bi lahko sledila, če bi pandemija dosegla taborišča za razseljene ljudi, poroča AFP.

Vodja urada Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) v turškem mestu Gaziantep ob meji s Sirijo Mahmud Daher je dejal, da so okužbo potrdili pri sirskem zdravniku, ki je zaposlen v bolnišnici v mestu Bab al-Hava na sirsko-turški meji. Bolnišnico so zaprli, vsi, ki so bili v stiku z okuženim zdravnikom, pa so v izolaciji.

Mednarodne organizacije se že mesece pripravljajo, da bi preprečile izbruh novega koronavirusa na severozahodu Sirije, kjer vlada krhko premirje. V regiji, kjer imajo nadzor džihadisti, živi približno tri milijone ljudi, številni v taboriščih za razseljene, potem ko so bili med devetletno vojno v Siriji prisiljeni zapustiti domove.

V Siriji so na območjih, ki so pod nadzorom vladnih sil, doslej potrdili 372 primerov novega koronavirusa, zaradi covida-19 je uradno umrlo 14 ljudi. Na severovzhodu Sirije, ki je pod nadzorom kurdskih sil, so zaznali šest okužb in eno smrtno žrtev. V vojni v Siriji je od leta 2011 sicer umrlo več kot 380.000 ljudi, več milijonov ljudi je razseljenih.

Okužena začasna predsednica Bolivije

Bolivijska začasna predsednica Jeanine Áñez je v četrtek sporočila, da so ji potrdili okužbo z novim koronavirusom. Kot je zatrdila, se sicer dobro počuti in bo še naprej delala od doma oziroma v samoizolaciji.

V zadnjih dneh so bili pozitivni na koronavirus kar štirje člani njene vlade, predsednica senata Eva Copa pa je v sredo preventivno odšla v samoizolacijo.

Jeanine Áñez je po brazilskem predsedniku Jairju Bolsonaru že druga voditeljica v Južni Ameriki, ki se je okužila z novim koronavirusom. Poleg tega se je z virusom okužil predsednik venezuelske ustavodajne skupščine Diosdado Cabello, ki velja za drugega najmočnejšega človeka v Venezueli po predsedniku Nicolásu Maduru.

Bolivijo sicer v manj kot dveh mesecih kljub epidemiji koronavirusa čakajo splošne volitve, piše AFP. Jeanine Áñez, ki je na položaj prišla novembra po zrušitvi predsednika Eva Moralesa, ki je moral pobegniti iz države, je sprva nasprotovala izvedbi volitev septembra in vztrajala, da bi jih morali preložiti za dva meseca, a je na koncu popustila pod pritiski.

V 11-milijonski državi so doslej potrdili skoraj 43.000 okužb in več kot 1500 smrti zaradi covida-19. Vlada pričakuje, da bo do volitev število okuženih naraslo na 130.000.