"Bili smo že tu. Spet se dogaja isto. Prižgali smo alarme," je dejal Beasley v Varnostnem svetu ZN-a, kjer je pozval k zbiranju hrane in sredstev zanjo za obubožane Jemence, ki že leta živijo v državljanski vojni.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Jemen za Združene narode predstavlja največjo humanitarno krizo na svetu. 80 odstotkov prebivalcev ljudi potrebuje pomoč. "Če bomo pogledali stran, potem ni dvoma, da bo Jemen v nekaj kratkih mesecih zapadel v katastrofalno lakoto," je opomnil Beasley. "Lakota je resnična in zelo nevarna možnost, utripajo opozorilne luči, in ne utripajo rumeno, temveč rdeče, najbolj rdeče, kot je sploh mogoče."

Vojaška kolicija pod vodstvom Savdske Arabije se je leta 2015 vpletla v državljansko vojno na strani vladnih sil, ki se bojujejo proti uporniškim hutijevcem, ki jih podpira Iran. ZN si prizadeva za oživitev mirovnih pogovorov, da bi se dolgoletna vojna v državi, ki jo je še dodatno oslabila gospodarska kriza, zdaj pa še pandemija covida-19, vendarle nehala. V zadnjih petih letih je umrlo več kot 100.000 ljudi.

Kot je povedal Beasley, Svetovni program za hrano pomaga 13 milijonom prebivalcem, od katerih jih 9 milijonov, predvsem na severu, ki je pod nadzorom hutijevskih upornikov, iz meseca v mesec dobiva manj hrane. Agenciji zmanjkuje denarja. "Do januarja bomo morali še zmanjšati pomoč šestim milijonom ljudem, marca nam bo v celoti zmanjkalo denarja oz. zalog, in ne morem niti povedati, kakšna katastrofa bo to."

Že leta 2017 je vodja ZN-ovega programa za pomoč Mark Lowcock posvaril, da Jemnu grozi največja lakota, ki ji je bil svet priča v več desetletjih. Takrat je mednarodna skupnost ukrepala in preprečila najhujše. "Pred dvema letoma smo preprečili lakoto. Več denarja za operacije pomoči je najhitrejši in najučinkovitejši način ta hip, s katerim lahko podpremo ukrepe za preprečitev lakote," je v sredo v 15-članskem Varnostnem svetu dejal Lowcock.

Lakota grozi vsem, od otrok do starejših. Kot je posvaril, so sestradani prebivalci v veliki nevarnosti, da zaradi podhranjenosti zbolijo za kakšno boleznijo, ki bi jo sicer preboleli brez težav. Foto: Reuters
Lakota grozi vsem, od otrok do starejših. Kot je posvaril, so sestradani prebivalci v veliki nevarnosti, da zaradi podhranjenosti zbolijo za kakšno boleznijo, ki bi jo sicer preboleli brez težav. Foto: Reuters

Svetovni program za hrano ima na voljo le polovico lanskega zneska

Po njegovih navedbah je njegovi organizaciji na voljo manj kot polovico potrebnih sredstev, ki jih letos potrebujejo za humanitarne operacije v Jemnu. Lani so prejeli 3 milijarde dolarjev, letos imajo 1,5 milijarde. "Ko razmišljam, kaj bi pomenila lakota, potem res ne razumem, kako ne naredimo več, da bi jo preprečili. To je grozljiva, ponižujoča smrt. Jemenci niso lačni. Jemenci stradajo," je še dejal.

15. septembra je Lawcock prvič povedal, da Severna Arabija, Združeni arabski emirati in Kuvajt letos niso prispevali še niti dolarja. Nekaj dni pozneje je Kuvajt sporočil, da bo doniral 20 milijonov dolarjev, Savdska Arabija pa se je javno zavezala, da bo namenila 204 milijone dolarjev za različne agencije znotraj Združenih narodov, poroča AP.