Pristaniško mesto Aden so v preteklih dneh prizadele tudi poplave. Foto: Reuters
Pristaniško mesto Aden so v preteklih dneh prizadele tudi poplave. Foto: Reuters

Južni prehodni svet (STC) s sedežem v Adnu je razglasil izredne razmere in zatrdil, da ima pod nadzorom pristaniško mesto Aden in druge pokrajine na jugu države, piše BBC. STC podpirajo Združeni arabski emirati.

Oglasila se je že jemenska vlada, ki jo podpira Savdska Arabija, in posvarila pred "nevarnimi in katastrofalnimi posledicami" te poteze. "S tem je prehodni svet znova obudil svoj oboroženi upor in napovedal popolno zavrnitev sporazuma iz Riada," je dejal jemenski zunanji minister Mohamed Al Hadrami.

Dogovor o delitvi oblasti med sprtima stranema so Združeni narodi označili kot pomemben korak za končanje državljanske vojne. Spomnimo, koalicija pod vodstvom Savdske Arabije je leta 2015 sprožila vojaško posredovanje, da bi tako podprla jemensko vodstvo, potem ko so hutijevski uporniki osvojili prestolnico Sana, nato pa še celoten zahodni del države in povzročili beg iz države predsednika Abdrabuha Mansurja Hadija. Savdska Arabija je domnevala, da bo posredovanje trajalo le nekaj tednov, a poteka že pet let.

Del savdske koalicije so sicer tudi Združeni arabski emirati, ki pa podpirajo separatiste z juga.

Velika humanitarna kriza

V spopadih v Jemnu je po potrjenih podatkih Združenih narodov do zdaj umrlo najmanj 7500 civilistov, večina zaradi zračnih napadov koalicije. A neuradno je vojna zahtevala 112.000 življenj, tudi 12.600 civilistov. Spopadi so povzročili tudi hudo humanitarno krizo, saj kar 24 milijonov ljudi, kar je 80 odstotkov prebivalcev, potrebuje človekoljubno pomoč, deset milijonov pa je "le korak oddaljenih od lakote".