Osvobojeni zaporniki iz vrst koalicije pod vodstvom Savdske Arabije ob pristanku v Sajounu. Foto: Reuters
Osvobojeni zaporniki iz vrst koalicije pod vodstvom Savdske Arabije ob pristanku v Sajounu. Foto: Reuters

Mednarodni odbor Rdečega križa, ki nadzira izmenjavo, je sporočil, da sta strani izmenjali okoli 700 zapornikov. Preostale naj bi si izmenjali v petek. "Poteka operacija izjemnega pomena za številne družine," je ob tem dejal regionalni direktor ICRC-ja za Bližnji vzhod Fabrizio Carboni.

Jemensko prestolnico Sana, ki je pod nadzorom z Iranom povezanih hutijevcev, so zapustila tri letala z vojnimi ujetniki, med katerimi so bili tudi pripadniki vojaške koalicije pod vodstvom Savdske Arabije.

Letalo z osvobojenimi savdskimi in sudanskimi ujetniki je poletelo v Savdsko Arabijo, dve letali z jemenskimi ujetniki pa v Sajoun v pokrajini Hadramout, ki jo nadzira mednarodno priznana vlada.

Dve letali z osvobojenimi hutijevskimi ujetniki sta ob tem poleteli iz Sajouna, še eno pa je poletelo z letališča Abha v Savdski Arabiji, so za Reuters sporočili očividci. V Sani so osvobojene hutijevce sprejeli z rdečo preprogo in jih pozdravili kot junake, poroča Guardian.

Tako v Sajounu kot Sani so osvobojeni zaporniki za tamkajšnje medije spregovorili o pretepanjih in mučenju ter o tem, kako so jih uporabljali za živi ščit ali pa jih zajeli, čeprav so bili civilisti, še navaja Guardian.

Osvobojene hutijevce so na letališču v Sani pričakali z rdečo preprogo. Foto: Reuters
Osvobojene hutijevce so na letališču v Sani pričakali z rdečo preprogo. Foto: Reuters

Izmenjava "prinaša upanje za gradnjo miru"

Vojskujoči strani sta v izmenjavo 1081 ujetnikov privolili v okviru septembra doseženega dogovora pod okriljem Združenih narodov v Švici. Načrt je del stockholmskega dogovora iz leta 2018, ki med drugim vključuje izmenjavo 15.000 zapornikov, vendar pri izpolnjevanju dogovora ni bilo napredka.

Tiskovni predstavnik hutijevcev Mohamed Abdulsalam je danes dejal, da izmenjava "prinaša upanje za gradnjo miru". Koalicija pod vodstvom Savdske Arabije je potrdila, da je v Riadu pristalo letalo s 15 Savdijci in Sudanci, in poudarila "zavzetost političnega in vojaškega vodstva za vrnitev vseh vojnih ujetnikov".

Posebni odposlanec Združenih narodov za Jemen Martin Griffiths je Varnostnemu svetu ZN-a dejal, da je izmenjava zapornikov "zračni prevoz upanja", in dodal, da se obe strani še naprej pogajata o trajnem premirju.

Hutijevci so izpustili tudi ameriška državljana, Sandro Loli in Mikaela Gidado. Fotografija je nastala v Omanu. Foto: Reuters
Hutijevci so izpustili tudi ameriška državljana, Sandro Loli in Mikaela Gidado. Fotografija je nastala v Omanu. Foto: Reuters

Smrtna žrtev spopadov med potekom izmenjave

V Jemnu so sicer med izmenjavo izbruhnili novi spopadi, tokrat v mestu Taiz. Po podatkih Zdravnikov brez meja je umrl en človek, 38 je bilo ranjenih.

Jemenska vojna se je začela leta 2014, ko so hutijevski uporniki zavzeli prestolnico Sana in druga večja mesta Jemna. Mednarodno priznano vlado so odstavili in jo prisilili v beg proti jugu države.

Več mesecev pozneje, ko so hutijevci napredovali proti začasnemu vladnemu sedežu v mestu Aden, je Savdska Arabija oblikovala zavezništvo, ki vse od marca 2015 podpira vladne sile. Kljub posredovanju hutijevci še vedno obvladujejo velik del bolj razvitega severa države.

Po podatkih evropskega možganskega trusta oz. think tanka Evropski svet za zunanje odnose (ECFR) hutijevci nadzirajo tretjino ozemlja Jemna, na katerem živita dve tretjini prebivalcev.

80 odstotkov Jemencev potrebuje pomoč

Zaradi posledic šestletne vojne, kolere in zdaj še covida-19 pomoč potrebuje okoli 24 milijonov Jemencev oziroma 80 odstotkov prebivalstva. 20 milijonov Jemencev trpi pomanjkanje hrane in nima dostopa do pitne vode, navaja regionalni direktor ICRC-ja za Bližnji vzhod.