Kljub nekaterim odmevnejšim uspehom policije so mamilarsko posli še vedno zelo živahni. Foto: EPA
Kljub nekaterim odmevnejšim uspehom policije so mamilarsko posli še vedno zelo živahni. Foto: EPA
Paketi kokaina
Kokain prihaja iz Južne Amerike, na Balkanu pa je vstopna točka tihotapljenja črnogorsko pristanišče Bar. Foto: EPA

Po poročanju beograjskega časopisa Blic v Srbiji in Črni gori deluje deset dobro organiziranih kriminalnih skupin, med katerimi sta najmočnejša tista s sedežem v Beogradu in Baru. Njihova glavna dejavnost je tihotapljenje mamil, kokaina iz Južne Amerike, heroina prek Afganistana in Turčije ter marihuane iz Albanije.

Obračuni na domačem terenu
Ker je domači trg postal premajhen, so klani zadnja leta vse napore usmerili na zahodne trge, kjer so se že dobro uveljavili, a so se med njimi že začeli medsebojni spopadi, še posebej med beograjskim in barskim klanom. Obračuni med mafijci nikoli ne potekajo v tujini, ampak vedno na domačem terenu v Srbiji ali Črni gori, saj bi lahko drugače preveč ogrozili mamilarske posle, kar pa ni v interesu nobene od sprtih strani.

Košarkar nedolžna žrtev
Najbolj je odmeval zadnji obračun, ko je bil po nesreči ubit splitski košarkar Jovan Manović, čeprav je bil strel namenjen tesnemu prijatelju kontroverzenga srbskega poslovneža Andrije Draškovića, ki ga povezujejo z beograjskim mafijskim klanom. Srbska policija je v torek sporočila, da je prijela morilce Manovića in naročnika umora ter razkrila, da sta pripadnika kriminalne skupine, ki je odgovorna za umore, nasilna dejanja in trgovini z mamili v Srbiji in Črni gori.

Srbski poslovnež v italijanskem zaporu
Drašković se trenutno nahaja v preiskovalnem zaporu v Rimu, potem ko so ga italijanske oblasti obtožile članstva v mednarodni kriminalni skupini, ki tihotapi cigarete in mamila iz Južne Amerike prek pristanišča v Baru in nato v zahodno Evropo. Čeprav srbske oblasti že 20 let preiskujejo Draškovića in njegove stike z mafijskimi voditelji v Južni Ameriki, pa ga v Srbiji niso nikoli aretirali v zvezi s trgovino z mamili. Na policiji naj bi sicer imel enega izmed najobsežnejši dosjejev.