Ban Ki Mun je obiskal Haitijce, ki prebivajo v enem od začasnih zatočišč. Foto: EPA
Ban Ki Mun je obiskal Haitijce, ki prebivajo v enem od začasnih zatočišč. Foto: EPA
Ban Ki Mun
Po obisku je Ban skupaj s predsednikom Renejem Prevalom sklical tiskovno konferenco. Foto: EPA

Med svojim enodnevnim obiskom Haitija je Ban Ki Mun obiskal začasno prebivališče več kot 40.000 oseb v prestolnici Port-au-Prince, srečal pa se je tudi s haitijskim predsednikom Renejem Prevalom. Ban, ki je Haiti obiskal že drugič, je povedal, da je glavna prioriteta ljudem, ki so ostali brez strehe nad glavo, zagotoviti zatočišče. Državi se namreč približuje deževna sezona, v začasnih šotorih pa še vedno prebiva več sto tisoč ljudi.

Najnujnejša so zatočišča
Na tiskovni konferenci ob koncu obiska je Ban povedal, da Haiti potrebuje denar za šole, infrastrukturo, ceste, pristanišča in elektriko. Pojasnil je, da je več kot 60 odstotkov brezdomcev na Haitiju prejelo plastične šotore, ki bi jih obvarovali pred deževjem in poplavami, a dodal, da to ni dovolj in da bo treba storiti še veliko več.

Obljubil je, da svet ne bo pozabil na Haiti in dejal: "Svet bo vedno na vaši strani." Ob tem je povedal še, da mednarodna skupnost sicer rahlo zamuja pri razdeljevanju pomoči, a da se trudijo po najboljših močeh, da bi ta revna država v Karibskem morju dobila čim več denarja za obnovo. Dodal je še, da so doslej s pozivom mednarodni skupnosti zagotovili nekaj manj kot polovico finančnih sredstev, ki bodo potrebna za obnovo države.

Preval: Smo v novi realnosti
Haitijski predsednik Rene Preval je povedal, da bo morala začeti država počasi prevzemati zadeve v svoje roke in začeti razmišljati o prihodnosti haitijskega gospodarstva. "Po potresu smo nujno potrebovali mednarodno pomoč, a zdaj, dva meseca po potresu, smo v novi realnosti," je povedal Preval.

Generalni sekretar ZN-a je Haiti že obiskal nekaj dni po uničujočem potresu, ki je 13. januarja z močjo 7,0 stopnje po Richterjevi lestvici zadel Haiti. Potres je porušil večino države in terjal več kot 230.000 življenj, več kot milijon ljudi pa je ostalo brez strehe nad glavo. Konec marca bo v New Yorku nova donatorska konferenca, kjer bodo zbirali sredstva za pomoč Haitiju.