Eta je premirje španski vladi ponudila na spletni strani www.gara.net. Foto: MMC RTV SLO
Eta je premirje španski vladi ponudila na spletni strani www.gara.net. Foto: MMC RTV SLO
Eta
Eta je že septembra napovedala konec oboroženih akcij. Foto: EPA

Novico je na svoji spletni strani sporočil baskovski časopis Gara, prišla pa je tri mesece po tem, ko je močno oslabljena organizacija napovedala konec oboroženih akcij. "Eta se je odločila, da razglasi trajno splošno premirje, ki ga bo lahko preverjala mednarodna skupnost," je separatistična organizacija zapisala na spletni strani www.gara.net. "S tem izražamo Etino odločenost, da bi dosegli trajni mir in konec oboroženih spopadov," so še zapisali.
Španska vlada je roko sprave že zavrnila, češ da roke ni iztegnila dovolj dolgo.

Septembra delno premirje, ki ga vlada ni sprejela
Eta je britanskemu BBC-ju v začetku septembra poslala videoposnetek, v katerem je napovedala konec oboroženih akcij in obljubila, da si bo prizadevala za demokratičen način reševanja sporov. Takrat so izrazili željo, da bi spore reševali na miren način. "Eta potrjuje, da je zavezana demokratičnemu načinu reševanja sporov," so zatrdili v posnetku in dodali, da si bodo prizadevali za dialog s špansko vlado.

Španska vlada je napoved premirja takrat označila kot "nezadostno", minister za notranje zadeve Alredo Pérez Rubalcaba pa je dejal, da se mora Eta, da bi jo španska vlada začela jemati resno, za vedno odpovedati nasilju. "Eta ubija, da bi opozorila nase, a tako se ne moremo pogovarjati, zato bomo še enkrat rekli ne, ne in ne," je bil v imenu španske vlade takrat odločen Rubalcaba.

Eta pobila že več kot 850 ljudi
Baskovska separatistična organizacija, ki je v pol stoletja oboroženega boja za neodvisnost Baskije pobila že več kot 850 ljudi, je v zadnjem času močno oslabljena. Španska in francoska policija sta namreč v zadnjih mesecih aretirali več vidnih članov organizacije, poleg tega pa je vse več prebivalcev Baskije na severu Španije in jugozahodu Francije naklonjenih zakoniti politiki, in ne stranki Batasuna, političnemu krilu Ete.

Eta in njeni vodilni predstavniki so že dvakrat razglasili premirje, ki so ga dvakrat tudi prekinili, nazadnje leta 2006, ko je nekajmesečno premirje prekinil napad na madridskem letališču Barajas, kjer sta umrla dva človeka. Vlada pod vodstvom premierja Joseja Luisa Rodrigueza Zapatera je tako ves čas vztrajala pri brezpogojni vdaji Ete.